V Paname objavili masový hrob: Šesť detí a tehotná žena zomreli brutálnymi spôsobmi pri náboženskom rituále
17 | 01 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Pri náboženskom obrade, ktorý vykonávali príslušníci jednej domorodej komunity v Paname, bolo zabitých sedem ľudí, z toho šesť detí a jedna tehotná žena. Miestne úrady vo štvrtok informovali, že sa podarilo oslobodiť ďalších 14 ľudí, ktorí boli týraní, bití palicami a zväzovaní, aby sa kajali za svoje údajné hriechy.


Panamské úrady vyšetrujú brutálnu vraždu šiestich detí a jednej tehotnej ženy. Ich telá našli v masovom hrobe v blízkosti autonómnej indiánskej rezervácie. Deti, ktorým bolo od jedného do sedemnástich rokov, a tehotná žena mali byť zabité pri náboženskom rituáli, respektíve pri obrade vyháňaní diabla! Vyšetrovateľa na rituály upozornilo niekoľko dedinčanov, ktorí sa prišli liečiť do miestnej nemocnice. Policajti potom na jednej z usadlostí v okolií vo štvrtok našli improvizovanú svätyňu, ktorá patrila málo známej sekte nazvanej Nové boží svetlo.

"Vo vnútri tejto stavby prevádzali náboženský obrad. Ľudia tam boli proti svojej vôli väznení a boli týraní, " povedal prokurátor Rafael Baloyes." Cieľom rituálov bolo ich zabiť, ak sa nezačnú kajať zo svojich hriechov, "dodal. Vnútri kostola vyšetrovatelia našli nahú ženu, nože, mačety a rituálne obetovanú kozu. Asi dva kilometre od svätyne policajti objavili čerstvo vykopaný hrob s telami piatich detí, ich tehotné matky a 17-ročné dievčatá zo susedstva.

Polícia zadržala desať podozrivých, je medzi nimi aj dedko zavraždených detí. Násilie vraj vypuklo po tom, čo jeden z členov náboženskej skupiny začal vyhlasovať, že dostal odkaz od boha. Obrady trvali niekoľko dní.

Ľudia pri rituáloch museli byť do nemocnice dopravení vrtuľníkmy, lebo miesto obradu sa nachádzalo v komplikovanom teréne a džungli. Podľa agentúry AP všetko nasvedčuje tomu, že ako údajní páchatelia, tak aj ich obete pochádzali z rovnakej domorodej komunity.

Zástupca miestnych úradov sektu nazval "satanskou" a povedal, že je v rozpore s kresťanskou vierou rozšírenou v tomto regióne. Predstavitelia cirkvi La Luz del Mundo (Svetlá sveta), ktorá je v oblasti zavedená, uviedli, že s prípadom nemajú nič spoločné.

Zaríf nalieha na Indiu, aby vzdorovala americkým sankciám a pokračovala v nákupe iránskej ropy
Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf vyzval Indiu, aby vzdorovala americkým sankciám a pokračovala v nákupe ropy z Islamskej republiky, pričom tvrdí, že je to v najlepšom záujme krajiny. Čítať ďalej
17 | 01 | 2020 | Marek Molnár