Europoslanci kritizujú komisiu. Volajú po jednotnej nabíjačke
16 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Snahy o zavedenie univerzálnej nabíjačky sú tu už roky, no dosiaľ sa nenaplnili. Najnovšie Európsku komisiu kritizujú europoslanci za nečinnosť. Správuzverejnila pravda.sk.


„Komisia nekoná. Komisia sa bojí,“ vyhlásila napríklad na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu česká europoslankyňa Kateřina Konečná (KSČM).Vraj tomu bráni strach z veľkých nadnárodných firiem.


Európska komisia síce v roku 2009 podpísala s výrobcami elektroniky dobrovoľné memorandum o univerzálnej nabíjačke, avšak bez nejakého výsledku „Dobrovoľný prístup nepriniesol požadovaný výsledok,“ reagovala česká europoslankyňa Dita Charanzová (za ANO).


S tým súhlasí aj podpredseda komisie Maroš Šefčovič. Doterajší prístup na základe dobrovoľnosti podľa neho nefungoval. Riešením by bolo, aby spoločnosti vyrábajúce elektroniku jednotnú nabíjačku zaviedli samy, myslí si. „Inak budeme musieť uvažovať o legislatívnom riešení.“ 


Univerzálna nabíjačka by mala byť pre mobilné telefóny, tablety, čítačky aj ďalšie prístroje. Cieľom europoslancov je, aby bol uľahčený život Európanov, čím by sa znížili ich výdavky pri nákupe elektronických zariadení. Ide tu ale aj o ochranu životného prostredia. Mnohé nabíjačky, aj funkčné, pri nákupe nového prístroja zbytočne končia v odpade. Podľa štatistík vytvoria staré nabíjačky okolo 51 000 ton elektroodpadu v rámci EÚ.


USA tlačia na Apple, aby odomkol iPhony saudského strelca
Generálny prokurátor žiada o pomoc v prípade „terorizmu“, ktorý sa týka návštevy praktikantov vzdušných síl. Americký generálny prokurátor vyzval spoločnosť Apple, aby pomohla odomknúť dva telefóny iPhone, ktoré vlastní saudský dôstojník letectva a... Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Dominik SImon