USA tlačia na Apple, aby odomkol iPhony saudského strelca
15 | 01 | 2020 I Dominik SImon

Generálny prokurátor žiada o pomoc v prípade „terorizmu“, ktorý sa týka návštevy praktikantov vzdušných síl. Americký generálny prokurátor vyzval spoločnosť Apple, aby pomohla odomknúť dva telefóny iPhone, ktoré vlastní saudský dôstojník letectva a ktorý zabil troch Američanov pri streľbe na americkú námornú základňu v tzv. Teroristickom útoku. Informuje ft.com .


William Barr uviedol, že Apple neposkytol vláde „žiadnu podstatnú pomoc“, pretože federálni vyšetrovatelia hľadali prístup k zariadeniam, aby určili, s kým Mohammed Saeed Alshamrani hovoril pred útokom.

"Vyzývame spoločnosť Apple a ďalšie technologické spoločnosti, aby nám pomohli nájsť riešenie, aby sme mohli lepšie chrániť životy Američanov a predchádzať budúcim útokom," uviedol na tlačovej konferencii vo Washingtone.

Verejná výzva bola najnovšou salvou v dlhotrvajúcej bitke medzi Apple a federálnou vládou o silnom šifrovaní, ktoré výrobca mobilných telefońov používa vo svojich produktoch.

V roku 2016 ministerstvo spravodlivosti žalovalo spoločnosť Apple, aby ju prinútila odomknúť iPhone patriaci teroristickému útočníkovi v meste San Bernardino v južnej Kalifornii. Tento prípad bol nakoniec zrušený potom, čo vláda našla dodávateľa tretej strany, ktorý sa mohol do zariadenia dostať.

Vo vyhlásení v pondelok večer Apple odmietol charakterizáciu pána Barra a uviedol, že jeho odpovede boli „aktuálne, dôkladné a prebiehajú“ a dodáva, že „bude neúnavne pracovať, aby im pomohol pri vyšetrovaní tohto tragického útoku na náš národ“.

Spoločnosť Apple však pevne stála pri svojom kontroverznom rozhodnutí z roku 2016 nepomáhať pri presadzovaní zákona preniknúť do iPhone. "Vždy sme tvrdili, že neexistuje nič také ako zadné vrátka len pre dobrých ľudí," uviedla spoločnosť. „Zadné vrátka môžu využívať aj tí, ktorí ohrozujú našu národnú bezpečnosť a bezpečnosť údajov našich zákazníkov.

„Presadzovanie práva má dnes prístup k viac údajom ako kedykoľvek predtým v histórii, takže Američania si nemusia vyberať medzi oslabením šifrovania a riešením vyšetrovaní. Domnievame sa, že šifrovanie je rozhodujúce pre ochranu našej krajiny a údajov našich používateľov. “

Barr povedal, že vyšetrovanie streľby zo 6. decembra na námornej leteckej stanici Pensacola na Floride zatiaľ nenašlo žiadny dôkaz o „pomoci alebo predbežnom poznaní“ útoku zo strany žiadnych ďalších saudských vojenských príslušníkov, ktorí sa vzdelávajú v USA.

Alshamrani sa pokúsil zničiť tieto dva telefóny iPhone, uviedol Barr, okrem iného vypálením guľky do jedného z nich.

Špecialisti FBI úspešne opravili zariadenia tak, aby boli opäť funkčné, ale napriek súdnemu povoleniu sa im nepodarilo získať prístup k ich obsahu. Minulý týždeň generálna poradkyňa FBI, Dana Boente, poslala spoločnosti Apple žiadosť o pomoc.

Pán Barr v pondelok odmietol povedať, či vláda opäť zvažuje právne kroky proti spoločnosti Apple, ale naznačil, že FBI už vyčerpala všetky možné cesty, keď sa pokúšala dostať do telefónov. V roku 2018 spoločnosť Apple zaviedla aktualizáciu softvéru na ukončenie metódy používanej v prípade San Bernardino.

Úradník vyššieho súdnictva objasnil, že FBI v mesiaci od streľby „vyčerpala všetky svoje ľahko dostupné možnosti“, a to aj so zahraničnými vládami a spoločnosťami zo súkromného sektora.

Po spore v San Bernardine správa generálneho inšpektora ministerstva spravodlivosti naznačila, že úrad nedokázal „využiť všetky možné cesty“ na odomknutie telefónu.

David Bowdich, zástupca riaditeľa FBI, uviedol, že agenti neidentifikovali žiadnych spolukonšpirátorov ani dôkazy, že Alshamraniho, ktorý bol pri útoku zabitý, „inšpirovala jedna konkrétna skupina“.

V priebehu sondy vyšetrovatelia objavili „hanlivý materiál“, ktorý vlastnilo 21 ďalších členov saudského vojenského výcviku v USA, vrátane „džihádskeho alebo antiamerického obsahu“, a v prípade 15 členov kontakt so snímkami sexuálneho zneužívania detí.

Všetkých 21 sa vrátilo do Saudskej Arábie v pondelok, uviedol pán Barr. „Kráľovstvo ma ubezpečilo, že každý z týchto prípadov preskúma podľa svojho kódexu vojenského súdnictva a trestného zákonníka,“ dodal.

Saudská Arábia privítala zaradenie iránskych gárd na teroristický zoznam USA
Saudskoarabská vláda privítala v utorok rozhodnutie Spojených štátov zaradiť iránske Revolučné gardy do svojho zoznamu "zahraničných teroristických organizácií", pričom ho označila za "vážny krok v úsilí bojovať proti terorizmu". Tlačová agentúra... Čítať ďalej
09 | 04 | 2019 | TASR