Ukrajinský prokurátor ponúkol informácie týkajúce sa Joe biddena výmenou za novo vydané materiály veľvyslanectva o vystahovaní
15 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Zdá sa, že nové materiály, ktoré zverejnili demokrati z Ukrajiny, ukazujú, že najvyšší ukrajinský prokurátor ponúka spolupracovníkovi osobného zástupcu prezidenta Trumpa Rudolfa W. Giulianiho, informácie týkajúce sa bývalého viceprezidenta Joea Bidena, ak vláda Trumpa odvolá veľvyslanca USA pre Ukrajinu. Informuje TheWashingtonpost .


Textové správy a dokumenty, ktoré kongresu poskytol bývalý spolupracovník Giulianiho Lev Parnas, tiež ukazujú, že predtým, ako bola veľvyslankyňa Marie Yovanovitch odstránená z jej postu, poslala Parnasova asistentka, ktorá teraz kandiduje na Kongres, hrozivé textové správy, z ktorých vyplýva, že na Ukrajine mala Yovanovitchovu pod dohľadom. Advokát pre Yovanovitchovu povedal v utorok, že prípad by mala byť vyšetrený.

Obsah materiálov, ktorú zverejnili vyšetrovatelia neskoro v utorok, odhalila množstvo predtým neznámych detailov o úsilí Giulianiho a jeho spolupracovníkov získať materiál na Ukrajine, ktorý by podkopal Trumpových demokratických oponentov.

Ich vznik v predvečer obvinenia Senátu podnietil demokratov, aby obnovili výzvy, aby Biely dom odovzdal dokumenty týkajúce sa tlakovej kampane na Ukrajine, ktorú odmietol zdieľať s Kongresom.

Medzi odhaleniami zverejnenými v utorok: správa od Giulianiho pre Parnas, v ktorej sa uvádza, že zapojil osobu, ktorú nazval „č. 1“ - možno samotného Trumpa - do snahy o zrušenie zákazu víz pre bývalého ukrajinského prokurátora, ktorý plánoval prísť do Spojených štátov, aby vzniesol obvinenia voči Bidenovi.

Medzi tieto materiály patrí aj list, ktorý Giuliani napísal vtedajšiemu zvolenému ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, v ktorom požiadal o stretnutie s novým vodcom 14. mája v „kapacite osobného poradcu prezidenta Trumpa a so svojimi vedomosťami a súhlasom.“ Giuliani zošrotoval jeho plán, výlet a stretnutie sa nikdy neuskutočnilo.

Zdá sa, že ďalší dokument, ktorý vydali vyšetrovatelia, ukazuje Parnasa priamo zapojenýého do úsilia prinútiť Zelenského, aby vyhlásil vyšetrovanie týkajúce sa Bidena.

Parnas napísal rukou písané poznámky z hotela Ritz-Carlton vo Viedni: „presvedčťe Zalenksyho aby vyhlásil, že prípad Biden bude vyšetrený.“

"Všetky tieto nové dôkazy potvrdzujú to, čo už vieme: prezident a jeho spolupracovníci vyvíjali nátlak na ukrajinských úradníkov, aby oznámili vyšetrovanie, ktoré by z politického hľadiska mali pre prezidenta výhody," uviedli v spoločnom vyhlásení predsedovia parlamentných spravodajských, dozorných, justičných a zahraničných vecí. , "V Senáte nemôže existovať úplný a spravodlivý súdny proces bez dokumentov, ktoré prezident Trump odmieta poskytnúť Kongresu."

Giuliani neodpovedal na žiadosti o pripomienky. Biely dom odmietol komentovať.

Materiály ukazujú, že rusky hovoriaci Parnas, ktorý pomáhal koordinovať Giulianiho dosah na ukrajinské zdroje, priamo komunikoval s radom najvyšších ukrajinských úradníkov. Medzi nimi bol aj Jurij Lutsenko, v tom čase najvyšší prokurátor Ukrajiny a blízky politický spojenec vtedajšieho ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý kandidoval na znovuzvolenie.

Lutsenko sa chcel zbaviť americkej veľvyslankyňe Yovanovitch čiastočne preto, že bola kritická voči jeho kancelárii a podporovala takmer nezávislý protikorupčný úrad, ktorým pohŕdal.

Správy napísané v ruštine ukazujú, že Lutsenko nalieha na Parnasa, aby vytlačil Yovanovitchovu výmenou za spoluprácu týkajúcu sa Biddena. N Lutsenko navrhuje, že nebude robiť žiadne užitočné verejné vyhlásenia, pokiaľ nebude odstránená „madam“.

„Ide o to, že ak sa nerozhodneťe ohľadom Madam - spochybňujete všetky moje vyhlásenia. Vrátane o Bidennovi, “napísal Lutsenko Parnasovi v správe z 22. marca na WhatsApp.

Nie je jasné, či je písmeno „B“ odkazom na ukrajinskú plynárenskú spoločnosť v ktorej rade pôsobí Biden alebo Burisma, v ktorej rade pôsobil Hunter Biden od roku 2014 do roku 2019.

O štyri dni neskôr Lutsenko povedal Parnasovi, že práce na prípade proti vlastníkovi plynárenskej spoločnosti úspešne pokračujú a boli získané dôkazy o prevodoch peňazí „B“.

Parnas, o pár dní neskôr, povedal Lutsenkovi, že „čoskoro sa všetko otočí a pôjdeme správnym smerom.“ Lutsenko odpovedal, že má kópie platieb, ktoré Burisma vyplatil investičnej spoločnosti, ktorú spoluzakladal Bidenov syn Hunter.

Nasledujúci mesiac bola Yovanovitchová odstránená zo svojho postu na Giulianiho naliehanie. Lutsenko neskôr verejne vyhlásil, že podľa ukrajinských právnych predpisov Hunter alebo Joe Biden nenašiel žiadny dôkaz o protiprávnom konaní.

Hovorkyňa Lutsenka neodpovedala na správu požadujúcu komentár.

Nové dokumenty tiež priniesli do drámy nové skutočnosti nad vysťahovaním veľvyslanca: republikánsky kongresový kandidát z Connecticutu, ktorý presadzoval Parnasovi v správach, že mal Yovanovitchovú pod fyzickým a elektronickým dohľadom.

Hyde opísala kontakt s tímom „súkromnej bezpečnosti“ umiestneným v blízkosti ambasády, ktorý zjavne monitoroval pohyby veľvyslanca.

„Hovorila s troma ľuďmi. Jej telefón je vypnutý. Počítač je vypnutý, “napísal v jednej správe.

"Dajú mi vedieť, keď bude v pohybe," povedal v ďalšom. Neskôr Parnas upozornil, že mu bolo povedané, že Yovanovitch nebude presunutá do „špeciálnej bezpečnostnej jednotky“.

"Sú ochotní pomôcť, ak by sme dohodli cenu," uviedol v jednej poznámke. „Hádam, že na Ukrajine môžeš robiť čokoľvek. , , čo mi povedali. “

Hyde nevysvetlil, ako by jeho tím mohol „pomôcť“ Parnasovi, ktorý odpovedal iba „lol“.

Na otázku, ktorú The Washington Post v textovej správe požiadal o komentár, Hyde odpovedal: „Ľutujem, ale teraz nemôžem hovoriť.“

Ukrajina: Lietadlo havarované v Iráne mohla zasiahnuť raketa ruskej výroby
Ukrajinskí experti zvažujú ako hlavné verzie príčin havárie ukrajinského lietadla pri Teheráne zásah raketou ruskej výroby, teroristický útok i výbuch motora z technických dôvodov. Informovali o tom vo štvrtok agentúra RIA Novosti a rozhlasová... Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | Dominik SImon / TASR


Joseph A. Bondy, právnik spoločnosti Parnas, vo vyhlásení uviedol: „Neexistujú dôkazy o tom, že sa pán Parnas zúčastnil, dohodol, vyplatil peniaze alebo podnikol ďalšie kroky na podporu návrhov pána Hydeho.“

Hyde je jedným z troch republikánov, ktorí v 5. kongresovom okrese v Connecticute utláčajú úradujúceho demokrata. Často tweetuje o svojej podpore Trumpa a zverejňovanie fotografií seba s prezidentom.

Lawrence S. Robbins, právnik Yovanovitchovej, uviedol vo vyhlásení: „Netreba dodávať, že predstava, že americkí občania a ďalší sledujú kroky veľvyslanca Yovanovitcha z neznámych dôvodov, je znepokojujúca. Veríme, že príslušné orgány budú viesť vyšetrovanie s cieľom zistiť, čo sa stalo. “

Počas svojho telefonického hovoru so Zelenským 25. júla Trump Yovanovitcha zneuctil. "No, bude musieť vysvetliť pár vecí," povedal Trump ukrajinskému vodcovi.

Yovanovitch svedčila o tom, že ju prezidentove komentáre zdevastovali a cítila sa nimi ohrozená.

Novo vydané dokumenty tiež podrobne opisujú Giulianiho účasť na pokuse o zabezpečenie amerického víza pre Lutsenkovho predchodcu Viktora Shokina, ktorý tvrdil, že Biden požiadal Poroshenka, aby ho vyhodil, pretože v tom čase vyšetroval majiteľa Barmy.

Biden toto obvinenie poprel. Tvrdil, že presadzuje Shokinovu paľbu v rámci protikorupčnej politiky USA voči Ukrajine, čo je v súlade so širokým konsenzom medzi americkými a európskymi predstaviteľmi v čase, keď nedokázal reformovať skorumpovaný súdny systém krajiny. Po Bidenovom naliehaní bol Shokin prepustený v marci 2016.

Parnas dúfal, že privedie Shokina do Spojených štátov, aby sa stretol s Giulianim a vypočul si jeho nároky voči Bidenovi, ale americké veľvyslanectvo, potom vedené Yovanovitchovou, zablokovalo Shokinovo vízum.

V januári minulého roka Parnas poslal Giulianimu správu, že veľvyslanectvo vízum zamietlo.

"Môžem to oživiť," odpovedala Giuliani.

O deň neskôr, po tom, čo vízum ešte neprešlo, Giuliani ubezpečil Parnasa: „Bude to fungovať.“

Shokin nedostal vízum. Namiesto toho vydal Giuliani vyhlásenie telefonicky.

Medzi dokumenty patrí aj prvý Giulianiho oficiálny kontakt so Zelenským. 10. mája napísal zvolenému prezidentovi osobne, identifikoval sa ako súkromný právnik Trumpa a požiadal o stretnutie, na ktorom by ho sprevádzala Victoria Toensing, právnička z Washingtonu, ktora pomáhala Giulianimu v počiatočných fázach vyšetrovania súvisiaceho s Bidenom.

Zmluva prišla po tom, ako Parnas predohral niekoľko špičkových ukrajinských predstaviteľov, vrátane Ivana Bakanova, blízkeho pomocníka Zelenského, ktorý je v súčasnosti vedúcim ukrajinskej spravodajskej agentúry, v snahe zabezpečiť spoluprácu nového ukrajinského vedenia.

Parnas v jednej chvíli vyjadril sklamanie z toho, že spojenie nebolo nadviazané.

„Dajte nám vedieť, čo sa deje a prečo sme ešte nemohli zavolať,“ napísal.

Parnas 9. mája poslal Bakanovi článok New York Times, v ktorom je opísaný Giulianiho program pre plánovanú cestu na Ukrajinu, vrátane záujmu bývalého starostu New Yorku o vyšetrovanie rodiny Bidenových.

Giuliani neskôr výlet zrušil a povedal Fox News, že je presvedčený, že Zelenský bol obklopený nepriateľmi Trumpa a nepriateľmi Spojených štátov.