Svedkovi Dučákovi Marian K. zveril krabicu, odovzdal ju Alene Zs.
15 | 01 | 2020 I SITA

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka vypočul dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku aj svedka Jozefa Dučáka. Ten sa označil za kamaráta obžalovaného Mariana K. Vo svojej výpovedi uviedol, že pre neho zháňal auto s mimobratislavskou evidenčnou značkou.


To mal Marian K. využiť pri natáčaní internetovej relácie Na pranieri. Neskôr však podľa vlastných slov zistil, že predmetné vozidlo Mercedes používa Alena Zs. Tej tiež na pokyn Petra Tótha odniesol krabicu, ktorú mu Marian K. zveril tesne predtým, než ho zadržali a následne vzali do väzby. Čo však v krabici bolo, nevie. Dučák, ktorý je stíhaný v kauze Technopol, vypovedal ako svedok aj v kauze údajného falšovania miliónových zmeniek.

Pokiaľ ide o Kuciaka, podľa Dučáka mu ten v minulosti jedenkrát volal pre kauzu Technopol. On však hovor prerušil a zablokoval si jeho číslo. Na adresu Tótha zase Dučák uviedol, že ho pôvodne považoval za autoritu v oblasti bezpečnosti, neskôr však zistil, že sa vžíva do postáv vo svojich knihách. Momentálne mu podľa vlastných slov už nedôveruje.

Pojednávanie v kauze vraždy novinára a ďalších skutkov pokračuje v pondelok 20. januára výsluchom ďalších svedkov. Vypovedať by mal predstaviteľ spoločnosti Penta Jaroslav Haščák alebo podnikateľ Norbert Bödör.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a tiež Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K.