Smrť na Rallye Dakar opäť úradovala: Manželka tušila že zahynie! Štefan Svitko pomáhal pri oživovaní
15 | 01 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Dobrodružná a nebezpečná Rallye Dakar si tento rok taktiež vybrala svoju obeť, stal sa ňou portugalský motocyklový pretekár Paulo Goncalves. Jeho manželka mala tušenie, že to s ním nemusí dobre dopadnúť.


Ako už bolo spomenuté, v siedmej etape Relly Dakar zahynul portugalský motocyklista Paulo Goncalves. Štyridsaťročný jazdec mal podľa organizátorov ťažký pád na 276. kilometri rýchlostnej skúšky, pri ktorom utrpel vážne zranenia. Po prevoze vrtuľníkom do nemocnice už mu lekári nemohli pomôcť.

Nešlo o jeho prvý vážny pád. Ostatne Goncalves štartoval na Dakare už po trinástykrát, najväčšieho úspechu dosiahol v roku 2015, kedy skončil celkovo druhý. Párkrát ale súťaž nedokončil, preto si o neho doma vždy robili starosti.

"Nikdy sme nevedeli, čo sa stane. Na Dakare už utrpel dve vážne zranenia a každý ročník bol pre mňa extrémne stresujúci, "zverila sa podľa webu isport.blesk.cz portugalským denníkom Goncalvesova manželka Sofia potom, čo pri jednom z predchádzajúcich ročníkov musel pre jej manžela priletieť vrtuľník záchranárov.

Tento rok už mu nepomohli oni ani ostatní pretekári. Jedným z prvých na mieste bol Slovák Štefan Svitko. "Najhoršia etapa v živote. Pod Paulom bolo hrozne veľa krvi, záchranári prišli pár minút po nás a asi pol hodiny mu dávali masáž srdca. Keď nemohli, pomáhal som tiež. Ani po dlhej dobe nejavil známky života, a tak ho prikryli dekou, "zveril sa podľa spomínaného servera.

Svitko v nedeľu na 14. mieste, etapu poznačenú smrťou Goncalvesa napokon vyhral K. Benavides
Slovenský motocyklista Štefan Svitko skončil v siedmej etape 42. ročníka pretekov Rely Dakar v Saudskej Arábii na 14. pozícii. Organizátori mu dodatočne odrátali čas, ktorý s Austrálčanom Tobym Priceom strávil pri snahe pomôcť Portugalčanovi... Čítať ďalej
12 | 01 | 2020 | TASR