PREVRATNÉ: Xenoboty - prvé žijúce roboty zo žabích kmeňových buniek (VIDEO)
15 | 01 | 2020 I Natália Sollárová

Prevratný svetový objav! Vedci vyvinuli prvé žijúce, samouzdravujúce sa robotické tvory. Nie sú to tradičné roboty ani predstavitelia ríše zvierat. Ide o celkom nový typ ľudského diela. Sú to žijúce a zároveň programovateľné organizmy. Správu priniesol portál Independent.


Dostali meno xenoboty podľa africkej žaby (Xenopus laevis), ktorej kmeňové bunky použili. „Mašinky“ sú približne milimeter široké. Vedia sa pohybovať, plávať, vydržia týždne bez potravy a dokážu spolupracovať.


Podľa odborníkov z americkej Univerzity vo Vermonte, ktorá projekt vedie spolu s Tufts University, ide o celkom novú životnú formu. Je to prvý raz, kedy je ľudstvo schopné vytvoriť kompletne biologické „stroje“ celkom od základu.


Kmeňové bunky sú tzv. nešpecializované bunky, ktoré majú schopnosť vyvinúť sa v akékoľvek iné bunky. Výskumníci ich použili zo žabích embryí a nechali dozrieť. Potom ich pretvorili na špeciálne „organické formy“ navrhnuté superpočítačom. Podľa tlačovej správy University of Vermont (UVM), ide o formu v prírode doteraz nevídanú. Ako povedal Joshua Bongard, spoluvedúci výskumu z Vermontskej univerzity, sú to nezvyčajné žijúce stroje. Odborník na robotiku a umelú inteligenciu ďalej uviedol, že nie sú tradičnými robotmi ani niektorým zo známych druhov zvierat. Ide o novú triedu v sfére ľudských výtvorov: žijúce, programovateľné organizmy.


Unikátne stvorenia boli navrhnuté pomocou superpočítača na UVM a potom upravené biológmi z Tufts University. Akousi virtuálnou evolúciou boli z tisícov navrhovaných modelov počítačom vybrané tie, ktoré by mali fungovať najlepšie.


Podľa vedcov môžu byť užitočné napríklad na vyhľadávanie rádioaktívneho znečistenia, zhromažďovanie plastového odpadu v oceánoch, alebo na „cestovanie“ do vnútra artérii (ciev), aby tam odstránili škodlivé nánosy.


Okrem toho, niektoré xenoboty boli vytvorené s otvorom uprostred, do ktorého by mohol byť umiestnený liek a následne prostredníctvom „živého robota“ dopravený do konkrétnej časti tela človeka.


Podľa Michaela Levina z Centra pre obnovujúcu a vývojovú biológiu (Center for regenerative and developmental biology) v Tufts University, vedci si pre ne vedia predstaviť mnoho užitočných využití, ktoré ostatné technické zariadenia nedokážu.


Ako uviedla CNN na svojom webe, xenoboty nemajú žiarivú výzbroj ani robotické ruky. Vyzerajú skôr ako drobná guľôčka pohybujúcej sa ružovej dužiny. Vďaka tomu sú však schopné vykonať to, čo typické roboty z ocele a plastu nie.


Prokurátor obvinil Srba, ktorý sa pokúsil pašovať marihuanu do SR
Okresný prokurátor v juhomaďarskom meste Baja obvinil 28-ročného Srba, ktorý sa vlani v marci pokúšal prepašovať zo Srbska na Slovensko takmer desať kilogramov marihuany. Informoval o tom v utorok spravodajský server 24.hu. Čítať ďalej
14 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR

Svoj prelomový pokrok tím popísal aj v článku publikovanom v „Proceedings of the National Academy of Sciences“ (PNAS), čo je jeden z najviac citovaných multidisciplinárnych vedeckých časopisov. Klasické roboty sa po čase opotrebujú a môžu mať škodlivé účinky. Biologické xenoboty sú podľa štúdie priateľskejšie k životnému prostrediu a bezpečnejšie aj z medicínskeho hľadiska.


Okrem praktických úloh sú tieto „zariadenia“ pre výskumníkov príležitosťou naučiť sa viac o bunkovej biológii – otvárajú dvere k pokroku v oblasti  ľudského zdravia a dlhovekosti.


„Ak by sme mohli vytvoriť 3D biologický model na požiadanie, mohli by sme opraviť vrodené defekty, preprogramovať tumory na normálne tkanivo, zlepšiť regeneráciu po traumatických zraneniach alebo liečenie degeneratívnych ochorení a poraziť starnutie“, uvádza tím výskumníkov na svojej stránke.


Akokoľvek by to mohlo znieť ako sci-fi, podľa vedcov nie je dôvod na obavy a paniku.


Organizmy sú „vyzbrojené“ len vlastnou zásobou potravy. Tukové a bielkovinové rezervy im umožňujú prežiť niečo vyše týždňa – ale nemôžu sa množiť ani vyvíjať. Ich životnosť sa však môže predĺžiť až na niekoľko týždňov v prípade, že budú umiestnené do prostredia bohatého na živiny.


Hoci hlavnú úlohu pri vývoji xenobotov hral superpočítač, je vysoko nepravdepodobné, že by mohol mať nekalé úmysly. „Je ťažko predstaviteľné, že by mohla umelá inteligencia vytvoriť škodlivý organizmus ľahšie ako talentovaný biológ so zlým zámerom...“, dopĺňajú členovia výskumného tímu vo svojom stanovisku.




EÚ spúšťa mechanizmus na riešenie sporov s Iránom pre oslabenie jadrovej dohody
14 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR