Požiar na hrobe Karla Gotta? Kto za to môže?
15 | 01 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Od 20. decembra, kedy bol Slavík uložený na cintorín na pražských Malvazinkách, tam neustále prichádzajú ľudia zo všetkých kútov Českej republiky a susedných krajín. V niektorých prípadoch ale narobia viac škody ako úžitku. V pondelok tam totiž vypukol požiar!


Pri hrobe Karla Gotta došlo k ohňu podľa vyjadrenia cintorínskej správy prvýkrát, no aj na také veci sú ale pripravení. "Na našich cintorínoch sa s ním stretávame pomerne často, napríklad len na Malvazinskom cintoríne došlo vlani k piatim drobnejším požiarom zavineným návštevníkami cintorínov, ktorí zapálené sviečky umiestňujú úplne bez rozmyslu pod kríky alebo do blízkosti kvetinovej výzdoby. V letných mesiacoch sme preto už niekoľko rokov po sebe museli opakovane vyhlásiť zákaz umiestňovať horiace sviečky na cintorínoch, " povedala tlačová hovorkyňa správy pražských cintorínov Oldřiška Dvořáčková.

"Upratovanie cintorína, a to vrátane okolia hrobu Karla Gotta, je pravidelné, ako správcovia cintorínov nenesieme zodpovednosť za výzdobu na hrobových miestach a nie sme ani oprávnení do nej nijako zasahovať. V prípade pondelkového požiaru sme boli požiadaní o mimoriadné upratovanie jeho následkov a žiadosti sme jednorazovo vyhoveli, " dodala Dvořáčková.

"Radi by sme ale touto cestou požiadali návštevníkov všetkých našich cintorínov, aby vo väčšej miere zachovávali pietu a najmä u takto významných a často navštevovaných hrobov dávali predovšetkým prednosť kvetinovým darom alebo elektronickým sviečkam."

http://www.hlavnydennik.sk/2020/01/07/karel-gott-%e2%80%a0-80-v-den-ked-umrel-sa-stala-tato-cudna-vec/