Moskva žiada, aby sa v regióne Perzského zálivu zaviedla "kolektívna bezpečnosť", vyhlásil Lavrov
15 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval krajiny Perzského zálivu, aby sa usilovali o vytvorenie spoločného bezpečnostného mechanizmu, pričom poznamenal, že Moskva je znepokojená z napätej situácie v regióne.


Lavrov uviedol, že Rusko je znepokojené z napätej situácie v Perzskom zálive a vyzvalo regionálne štáty, aby spolupracovali na zabezpečení regionálnej stability.

„Navrhli sme krajinám Perzského zálivu, aby premýšľali o mechanizmoch kolektívnej bezpečnosti, napríklad ako je OBSE pre Európu,“ povedal Lavrov na medzinárodnej konferencii v Naí Dillí v stredu.

„Nie je to len o tom aby sme nebojovali medzi sebou," uviedol Lavrov a dodal, že iniciatíva sa týka transparentnosti a spolupráce. Ruský minister zahraničných vecí tiež navrhuje, aby sa do nej zapojilo viac medzinárodných aktérov.

Zvyšovanie napätia Spojenými štátmi má čiastočnú vinu na tom, že Irán zostrelil ukrajinské osobné lietadlo, tvrdí kanadský premiér
Keby neexistovala eskalácia napätia na Blízkom východe, Kanaďania, ktorí boli na palube ukrajinského lietadla, ktoré bolo omylom zostrelené Iránom, by už boli doma, uviedol kanadský premiér Justin Trudeau. Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Marek Molnár