Migranti môžu do Európy priviesť teroristov
15 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Prvé dva týždne tohto roku dali migranti veľa práce  pohraničnej polícii a vojakom na hraniciach, uviedol v pondelok na tlačovej konferencii v Budapešti štátny tajomník ministerstva vnútra (BM).


Károly Kontrát dodal, že v minulom roku zabránili viac ako 17200 migrantom ilegálny vstup do Maďarska. Počas prvých 12 dní tohto roku sa 1630 migrantov pokúsilo o vstup do krajiny bez úspechu.


Pohraničná stráž EÚ - agentúra Frontex zdôraznila, že počet migrantov na balkánskej ceste v uplynulom roku zdvojnásobil. V súčasnosti je na Balkáne viac ako 100 000 migrantov a stále viac a viac sa približuje k maďarským hraniciam. Migranti často prichádzajú vo veľkých skupinách a pokúšajú sa vstúpiť na územie Maďarska rôznymi spôsobmi: pešo, vlakom, taxíkom, po vode, cez tunel- dodal Károly Kontrát.


Niekoľko odborníkov varuje, že s migrantmi sa môžu do Európy dostať aj  teroristi, nebezpečenstvo stále rastie, uviedol štátny tajomník.


Zdôraznil, že migrácia bude aj naďalej jednou z hlavných obáv Európskej únie. Károly Kontrát poznamenal, že „tlak pro-migračných síl“ je dnes zreteľnejší.


Štátny tajomník poznamenal, že maďarská vláda na rokovaniach na úrovni EÚ predstavuje posilnenie vonkajších hraníc Európskej únie. Okrem toho trvajú na tom, že nepodporujú žiadny bruselský návrh, ktorý by zaväzoval členské štáty distribuovať a presídľovať migrantov, uviedol štátny tajomník. Károly Kontrát tiež uviedol, že maďarská vláda sa rozhodla posilniť ochranu hraníc. Organizácie pohraničnej stráže sú pripravené na každú možnú hrozbu. Všetky podmienky sú pre krajinu, Maďarov, bezpečné, zdôraznil štátny tajomník.


Nepotrebujeme rady od Orbána, hovorí Weber
Predseda Európskej ľudovej strany pre Euronews reagoval na minulotýždňové vyjadrenie maďarského premiéra Viktora Orbána na medzinárodnej tlačovej konferencii. Informuje maďarský Euronews. Čítať ďalej
14 | 01 | 2020 | Karolína Kristínová