Melbourne má po požiaroch najhoršie ovzdušie  na svete
15 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Druhé najväčšie mesto Austrálie Melbourne, ako aj iné časti štátu Viktória mali v utorok v dôsledku rozsiahlych požiarov jedno z najhorších ovzduší na svete. Informuje maďarský portál Origo.


V Melbourne druhý deň po sebe vyhlásili mestské ovzdušie za nebezpečné, a v popoludňajších hodinách kvalita ovzdušia bola vyhodnotená ako najhoršia na svete. S odvolaním sa na údaje švajčiarskej technologickej spoločnosti IQ Air, ktorá zhromažďuje globálne údaje o kvalite ovzdušia.


Zlá kvalita ovzdušia ovplyvnila aj kvalifikáciu na prvé grandslamové podujatie sezóny Australian Open, ktoré sa taktiež koná v Melbourne.


Hustota dymu dosiahla podľa agentúry DPA takú úroveň, že v meste sa aktivovali protipožiarne alarmy. Úrady požiadali ľudí, aby nevychádzali von, pričom zdravotné ťažkosti hrozia aj zdravým ľuďom. Dean Stewart z miestneho meteorologického ústavu uviedol, očakáva sa, že v najbližších hodinách by sa mali v oblasti začať dažďové prehánky a  zasiahne mesto juhozápadný vietor, ktorý mierne zlepší situáciu.


PREVRATNÉ: Xenoboty - prvé žijúce roboty zo žabích kmeňových buniek (VIDEO)
Prevratný svetový objav! Vedci vyvinuli prvé žijúce, samouzdravujúce sa robotické tvory. Nie sú to tradičné roboty ani predstavitelia ríše zvierat. Ide o celkom nový typ ľudského diela. Sú to žijúce a zároveň programovateľné organizmy. Správu... Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Natália Sollárová