Kandidát Kotlebu si robí kampaň pod hlavičkou obce, Transparency sa to nevidí
15 | 01 | 2020 I Eva Rizmanová

Zneužívanie z titulu funkcie na svoju propagáciu. Jav, ktorý sa pred každými voľbami objavuje často. Čím bližšie je dátum konania parlamentných volieb, tým menej si jednotliví kandidáti, na ktorých tlačí čas, dávajú pozor.


To, že aktívne pôsobiaci politici majú oproti ostatným kandidátom výhodu, je fakt. Využívať však verejný priestor a svoje postavenie na propagáciu samého seba nie je ani morálne ani v súlade so zákonom. Nejde pritom iba o vrcholových politikov. Zneužitia priestoru, ktorý im dáva verejná funkcia, sa vedome dopúšťajú aj komunálni politici – poslanci, starostovia aj primátori.

Na zaujímavý prípad včera upozornilo Transparency International Slovensko (TIS) na svojom profile na facebooku. Organizácia sa snaží od začiatku kampane dohliadať na dodržiavanie férovej súťaže a základných princípov predvolebnej kampane.

Do organizácie TIS sa však obula Národná koalícia, ktorej členom Stanko je. Na kandidátke ĽSNS sa totiž na základe dohody o volebnej spolupráci nachádzajú kandidáti viacerých politických strán, medzi nimi aj Národnej koalície. Podľa nich Transparency zavádza. Profil, na ktorom Stanko status uverejnil, vraj nepatrí oficiálne obci a tá ho ani finančne nespravuje. "Informačný facebookový profil s názovom Obec Parihuzovce nie je majetkom obce, nie je financovaný z rozpočtu obce, a teda nedošlo zjavne k žiadnemu zneužitiu. No mimovládka si zjavne chcela len kopnúť do kandidáta ĽSNS," uviedla strana Národná koalícia. Na facebooku zároveň vyzvali, aby sa organizácia kandidátovi a starostovi ospravedlnila. "Chceme poprosiť Transparency International, nakoľko ich činnosť vie byť aj prínosom, aby nešírili hoaxy a zodpovedne pristupovali k svojmu deklarovanému poslaniu."

&theater

Kandidát ĽS NS Ján Stanko verejne vyzýva svojich spoluobčanov, aby vo voľbách volili kotlebovcov a krúžkovali jeho číslo. Ide pritom o starostu obce Parihuzovce, ktorý ešte v komunálnych voľbách hájil farby Smeru-SD. Status uverejnil pod profilom Obec Parihuzovce. „Je to prvýkrát v histórii našej obce, že jej občan má možnosť byť volený do zákonodarného orgánu SR. V prípade úspechu budem nápomocný pri riešení potrieb nie len našej malej obce a jej občanov, ale aj celého nášho regiónu,“ nabáda voličov. Využíva pritom kotlebovskú rétoriku o tom, ako politici zabúdajú na ľudí, ktorí nežijú v Bratislave. „Verím, že získam širokú podporu občanov z blízkeho i vzdialenejšieho okolia , aby aj ich záujmy mohli byť zastupované na najvyššej úrovni vedenia štátu,“ dodal starosta a kandidát na poslanca v jednom. Stanko ukončil svoj status tým, že volí pronárodne.

Ako bolo vyššie spomenuté, starostom sa stal vďaka tomu, že kandidoval za stranu Smer-SD. „Pred štyrmi rokmi na sociálnej sieti Stanko vysvetľoval, že jedine keď bol vo vláde Smer dostávala obec nejaký ten príspevok na infraštruktúru,“ pripomenulo Transparency. Po voľbách však začal otáčať a meniť rétoriku. Facebook zaplavoval podľa Transparency kritikou vlády, Smeru aj Európskej únie. Práve ĽSNS je dlhodobým odporcom únie.

„Tesne pred európskymi voľbami zdieľal volebné video národovcov, pred prezidentskými voľbami prejav Štefana Harabina,“ uviedlo Transparency na facebooku.

Aj tieto názory Ján Stanko publikoval nie na svojom osobnom profile, ale na profile s názvom obce. „Je najvyšší čas prestať zneužívať obecný majetok či komunikačné kanály na politickú kampaň. Tú nech si kandidáti, či už sú starostami alebo nie, riešia cez svoje vlastné stránky a médiá, nie tie obecné,“ odkázalo Transparency všetkým kandidátom vrátane Stanka.

Faktom však je, že profil s názvom obce Parihuzovce je na facebooku iba jeden, teda ten, na ktorej starosta uverejňuje svoje posty. V kontaktných údajoch je uvedená oficiálna adresa Obecného úradu. Stránka je v informáciách zároveň označená ako profil vládnej organizácie.

&theater