Januárová demokratická debata v Iowe: Dôležité momenty
15 | 01 | 2020 I Dominik SImon

Pred záverečnou súťažou o nomináciu demokratov dominuje zápas ohľadom zahraničnej politiky a kto môže poraziť prezidenta Trumpa. Blížiace sa obvinenie z trestného stíhania, prítomnosť amerických jednotiek na Blízkom východe a otázka, či sa žena môže dostať do Bieleho domu, boli medzi témami šiestich demokratických prezidentských kandidátov, ktorým sa venovala pozornosť počas poslednej rozpravy, predtým ako si voliči začnú v novembri vyberať kandidáta na prezidenta. Píše The Wall Street Journal.



"Američania sú unavení z nekonečných vojen, ktoré nás stoja bilióny dolárov." - Sen. Bernie Sanders

Rozhodnutie prezidenta Trumpa schváliť letecký útok, ktoré vyústilo do smrti iránskeho veliteľa generála Qassema Soleimaniho, ktorý vládol dialógu o americkej vojenskej stope na Blízkom východe.

Kandidáti boli takmer jednomyseľní pri obhajovaní zníženej vojenskej prítomnosti USA v regióne. Výrazne sa však líšili v časovom harmonograme sťahovania vojsk. Elizabeth Warren a Bernie Sanders navrhli, aby sa USA úplne stiahli z Blízkeho východu.

"Mali by sme prestať požadovať od našej armády riešenie problémov, ktoré nie je možné vojensky vyriešiť," uviedla pani Warrenová.

Bývalý viceprezident Joe Biden a senátorka Minnesoty Amy Klobuchar nesúhlasili, čo naznačuje, že nie je možné odstrániť všetky jednotky zo Stredného východu. Bývalý starosta South Bend, Pete Buttigieg, veterán z vojny v Afganistane, uviedol, že by uprednostnil obmedzenejší prístup a vyzval Kongres, aby povolil ďalšie vojenské akcie.

Prečo je to dôležité: Zahraničná politika sa v demokratickej primárnej oblasti do veľkej miery postavila naspäť v prospech domácich priorít, ako sú zdravotníctvo a hospodárstvo. Nedávne akcie pána Trumpa v Iráne však prinútili demokratov čeliť okolnostiam, za ktorých by USA mohli bojovať s ďalšou pozemnou vojnou.

Oponenti pána Bidena upustili od svojho hlasovania za irackú vojnu, čo bývalý viceprezident v súčasnosti považuje za „chybu“. Pán Sanders, ktorý sa proti vojne postavil, vyhlásil, že ide o „najhoršiu chybu zahraničnej politiky v modernej dobe Americkej histórie“.
"Pozrite sa na mužov na tomto pódiu." Spoločne prehrali 10 volieb. Jedinými ľuďmi na tomto pódiu, ktorí zvíťazili v každej jednotlivej voľbe, v ktorej boli, sú ženy: Amy a ja - Elizabeth Warren

Napätie medzi Senátormi Warrenovou a Sandersom, ktorí zdieľajú väčšinu demokratickej liberálnej základne sa dalo krájať. Pani Warren začiatkom tohto týždňa uviedla, že jej pán Sanders počas súkromného stretnutia v roku 2018 povedal, že žena nemôže predsedníctvo vyhrať. Pán Sanders to opakovane poprel, a to aj počas rozpravy. Hoci pani Warrenová oslovovala pána Sandersa ako „priateľa“, keď sa jej pýtali na túto udalosť, poukázala na záznamy o dvoch kandidátkach na demokratické ženy v porovnaní so štyrmi mužskými kandidátmi. Po ukončení debaty pani Warren odmietla podanie pána Sandersa, čo viedlo k tesnej výmene medzi nimi na pódiu, hoci nebolo jasné, čo sa povedalo.

Prečo je to dôležité: Nedávne spory tieto dve kampane ďalej rozdelili, ale kandidáti ich počas rozpravy väčšinou prezentovali priateľsky. Pani Warren a pán Sanders odvtedy poukázali na to, že akékoľvek bojovanie medzi sebou by nakoniec mohlo pánovi Trumpovi pomôcť. Stále existujú obavy, že ak je kampaň pána Sandersa príliš deliaca, jeho podporovatelia sa nemusia zhromaždiť okolo žiadneho iného nominovaného - a to by mohlo viesť k opakovaniu toho, čo sa stalo vo voľbách v roku 2016 s Hillary Clintonovou.
„Neviem o tom, že existuje nejaká obchodná dohoda, o ktorej by si Sanders niekedy myslel, že dáva zmysel. “- Bývalý viceprezident Joe Biden

Pán Trump sa chystá v stredu podpísať predbežnú obchodnú dohodu s Čínou, ktorá pripraví pôdu pre dočasné pozastavenie v pokračujúcej obchodnej vojne medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami. Senát sa tiež pripravuje na hlasovanie o ratifikácii prepracovanej severoamerickej obchodnej dohody známej ako dohoda medzi USA a Mexikom a Kanadou, ktorú minulý mesiac schválila Snemovňa reprezentantov. Všetci demokratickí kandidáti na pódiu - s výnimkou pána Sandersa a miliardára environmentalistu Toma Steyera - sa domnievali, že podporovali USMCA napriek ich väčším výhradám v súvislosti s obchodnou politikou pána Trumpa.

Prečo je to dôležité: Demokrati narastajú v kritike medzinárodných obchodných dohôd pod tlakom odborových zväzov a environmentálnych skupín. V utorok však ostali holé rozdelenia strany, pokiaľ ide o spôsob prepracovania existujúcich obchodných dohôd, pretože kandidáti sa obracali nad vplyvom na amerických pracovníkov.

Pani Warren, v rozlúčke so svojím liberálnym rivalom, pánom Sandersom, podporila USMCA ako „skromné zlepšenie“, ktoré poskytne poľnohospodárom dočasnú úľavu. Sanders citoval environmentálne obavy a trval na svojej opozícii voči dohode a uviedol: „Odpoveďou je, že môžeme urobiť oveľa lepšie rozhodnutia ako obchodná dohoda pod vedením Trumpa.“

Pán Biden sľúbil, že v jeho administratíve nebudú podpísané žiadne obchodné dohody „bez environmentalistov a pracovných síl pri stole“, varoval však pred izoláciou americkej ekonomiky odmietnutím nadviazania obchodných partnerstiev s medzinárodnými spojencami. Pán Buttigieg uviedol, že veľká časť „strachu a frustrácie“ v súvislosti s obchodnou politikou USA pramení zo sentimentu amerických pracovníkov v regiónoch, ako je priemyselný stredozápad, že ich predchádzajúce obchodné dohody zaostali.

Otázka obchodu je obzvlášť dôležitá v Iowe, prvom štáte v súťaži o nomináciu demokratov, kde bol poľnohospodársky priemysel narušený obchodnou vojnou pána Trumpa s Čínou.
„Ako svedkovia sme požiadali iba o štyri osoby. A ak naši republikánski kolegovia nedovolia týchto svedkov, môžu tiež dať prezidentovi korunu a žezlo; môžu ho tiež urobiť kráľom. “- Sen. Amy Klobuchar

Demokraticky vedený Parlament minulý mesiac hlasoval, aby po tretí raz v histórii národa obvinil pána Trumpa z obvinenia zo zneužitia moci a z obštrukcií voči kongresu.

Pán Trump, ktorý poprel akékoľvek priestupky, vyzval Senát, aby zrušil obvinenia bez súdneho konania. Umiernení republikáni však tvrdo tlačili za oponou, aby umožnili hlasovanie o svedkoch a dokumentoch.

Vedúci väčšiny senátorov Mitch McConnell, ktorý koordinuje s Bielym domom stratégiu v oblasti obvinenia, uviedol, že má dostatok republikánskej podpory na to, aby pokročil v konaní bez dvojstrannej dohody o štruktúre procesu. Podľa jeho plánu by senátori počkali na rozhodnutie, či zahrnú svedkov až do začiatku súdneho konania, ktoré podľa očakávania bude budúci utorok.

Republikánski senátori informovaní o návrhoch pravidiel na súdne konanie uviedli, že po otvorení argumentov a lehotách na písomné otázky by pravdepodobne zaručili hlasovanie o svedkoch a dokumentoch.

Prečo je to dôležité: Demokrati požadovali schopnosť predvolať svedkov a čas na zhromaždenie viac informácií, než čo vyšlo počas vyšetrovania v Parlamente.

Medzitým po týždňovom čakaní Parlament plánuje hlasovať v stredu, aby vymenoval demokratov, ktorí budú argumentovať v prípade odvolania pána Trumpa. Komora potom zašle články Senátu.

Senátori Sanders, Warren a Klobuchar vyhlásili, že splnia svoje senátorské povinnosti a zúčastnia sa akéhokoľvek súdneho procesu. Ovplyvnený bude aj senátor Michael Bennet z Coloradu, ktorý sa nekvalifikoval na utorok v rozprave. Senátori povedali, že na kampaň použijú náhradné možnosti.
„Táto debata nie je skutočná.“ - Sen. Amy Klobuchar

Demokratickí prezidentskí kandidáti sa opäť uchýlili k reforme zdravotníctva.

Pani Klobuchar uviedla, že mnohí členovia guvernérov Kongresu a demokratov nepodporujú program Medicare pre všetkých a okrem poistného krytia nákladov na duševné zdravie, zdravotné postihnutie a poistenie dlhodobej starostlivosti by sa malo hľadať aj verejné riešenie.

Očakávalo sa, že zdravotná starostlivosť sa objaví v diskusii po tom, čo pán Trump tento týždeň tweetol, že zachránil existujúce podmienky. Trumpova administratíva podporila súdny proces, ktorý by zrušil zákon o dostupnej starostlivosti, ktorý zakazuje poisťovniam odmietnuť zdravotné poistenie ľudí kvôli minulým a súčasným zdravotným problémom.

Administratíva tiež argumentuje proti tomu, aby Najvyšší súd urýchlene zvážil súdny proces, takže súd môže rozhodnúť až po prezidentských voľbách do roku 2020.

Prečo je to dôležité: Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že voliči sú ochotnejší počuť konkrétne myšlienky o znížení nákladov na zdravie, najmä v prípade liekov na lekársky predpis, aj keď sa diskusia v porovnaní s verejnými možnosťami opäť viac zameriavala na program Medicare pre všetkých.

Kandidáti šetrili náklady na svoje návrhy, pričom pán Sanders uviedol, že priemerná rodina by v konečnom dôsledku mala prospech z programu Medicare pre všetkých, zatiaľ čo pán Biden vyzval na obnovenie Obamacare s pridaním verejnej voľby.

Bod pani Klobucharovej, opakujúci sa u mnohých umiernených kritikov, bol taký, že debata o Medicare pre všetkých bola do značnej miery irelevantná, pretože je veľmi nepravdepodobné, že by niekedy tento návrh prešiel cez Kongres.

Dvaja z najbohatších ľudí v USA si chcú kúpiť aj prezidentské voľby 2020 (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD