Greta Thunbergová kritizuje Rogera Federera
15 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová uverejnila príspevok na Twitteri, v ktorom kritizovala švajčiarskeho tenistu Rogera Federera.


Tenista sa stal v nedávnej dobe terčom klimatických aktivistov kvôli jeho sponzorskej dohode so švajčiarskym bankovým gigantom  Credit Suisse. Aktivistom sa nepáči, že Credit Suisse aktívne financuje firmy, ktoré investujú do obchodu s  fosílnymi palivami a chcú, aby sa Federer sponzora zriekol.


Thunbergová vyzvala Federera, aby odstúpil od spolupráce s finančnou spoločnosťou, ktorá ničí životné prostredie. Na sociálnych sietiach sa objavili stovky príspevkov, ktoré nesúhlasia s Credit Suisse a pýtajú sa tenistu:“ Naozaj to podporujete?“


Thunbergová na Twitteri citovala príspevok z 350.org. ,ktorý tvrdí, že spoločnosť Credit Suisse poskytla spoločnostiam, ktoré hľadajú nové ložiská fosílnych palív 57 miliárd dolárov.


Na švajčiarsky finančný sektor stúpa tlak, aby sa zbavil investícií do fosílnych palív a tisíce študentov v posledných mesiacoch pochodovali cez švajčiarske mestá a požadovali opatrenia v oblasti zmeny klímy.


Credit Suisse v decembri uviedla, že zastaví financovanie rozvoja nových uhoľných elektrární, ale aktivisti uvádzajú, že to nestačí. 


Iránska olympijská medailistka emigrovala do Európy
Jediná iránska olympijská medailistka Kimia Alizadehová natrvalo opustila svoju krajinu. Športovkyňa sa označila za „jednu z miliónov utláčaných žien v Iráne“ a kvôli prístupu funkcionárov viac islamskú republiku nechce reprezentovať. V Iráne sú,... Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Natália Sollárová