Zámečníková je vinná z prípravy vraždy manžela, rozhodol tak NS SR
14 | 01 | 2020 I TASR

Podnikateľka Eva Zámečníková je vinná z prípravy úkladnej vraždy svojho manžela. Odvolací senát Najvyššieho súdu (NS) SR v utorok síce zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, zmenil však len právnu kvalifikáciu skutku. Zámočníkovej vymeral, rovnako ako ŠTS, osemročný trest odňatia slobody so stredným stupňom stráženia. Voči rozhodnutiu už nie je možné podať opravný prostriedok.


"Senát NS SR na podklade odvolania obžalovanej zrušil rozsudok ŠTS a sám rozhodol tak, že obžalovanú uznal za vinnú z prípravy obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy," povedala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. Dodala, že NS SR podnikne všetky kroky potrebné na dodanie obžalovanej do výkonu trestu odňatia slobody.

Senát v utorok pojednával v neprítomnosti obžalovanej, ktorá sa ospravedlnila pre zdravotné dôvody a požiadala o pokračovanie pojednávania v jej neprítomnosti. NS SR sa napokon stotožnil s námietkou obžalovanej a z právnej kvalifikácie sa jeho rozhodnutím vypustila časť, ktorá hovorí o príprave vraždy formou účastníctva.

Predseda senátu nepovažuje prípadné finančné obohatenie sa podnikateľky po smrti manžela za zanedbateľné vzhľadom na jej majetkové pomery, ako namietala v odvolaní. Finančný motív preto podľa súdu vylúčený nebol.

ŠTS v Pezinku uznal podnikateľku za vinnú pôvodne v júni 2018, voči rozsudku sa však obžalovaná odvolala. V prípade sa malo konať minulý rok dva razy, oba termíny však boli zrušené, pretože obžalovaná sa ospravedlnila zo zdravotných dôvodov.

Podnikateľka s kvetmi Eva Zámečníková si podľa rozsudku objednala 15. januára 2014 vo svojom rodinnom dome v Chocholnej-Velčiciach u Martina Adamkoviča vraždu jej manžela, s ktorým mala nezhody. Adamkovič sa však obrátil na políciu, ktorá čin prekazila. Podnikateľka mala svedkovi zabezpečiť strelnú zbraň, vysvetliť, ako vraždu vykonať, pričom jej deň určila na 17. januára 2014. Za odmenu mal muž s kriminálnou minulosťou dostať 50.000 eur. Motívom jej konania mala byť snaha získať manželovu časť majetku, keď ho súd vyhlási po dvoch rokoch nezvestnosti za mŕtveho.