Vo Francúzsku sa začal proces s kňazom obvineným zo zneužívania skautov
14 | 01 | 2020 I Dominik Simon / TASR

Pred súdom vo francúzskom meste Lyon sa v utorok začalo pojednávanie s katolíckym kňazom Bernardom Preynatom, ktorý je obvinený zo sexuálneho zneužívania skautov. Ak ho súd uzná za vinného, hrozí mu trest do desať rokov väzenia. Informovala o tom agentúra AFP.


Kňaz Bernard Preynat (74) sa priznal k zneužívaniu približne 80 chlapcov-skautov, ku ktorému došlo v 70. a 80. rokoch 20. storočia. Súdny proces s ním sa začal po uplynutí takmer 30 rokov od spáchania zrejme posledného údajného činu. Pôvodne bol začiatok súdneho procesu naplánovaný na pondelok, ale na žiadosť právnikov bol odložený o 24 hodín, aby sa mohli pripojiť k týždňom trvajúcemu štrajku proti vládnemu plánu dôchodkovej reformy.

Protesty proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku trvajú už 40 dní
Štrajkuje aj personál parížskej Opery, ktorá uplynulú sobotu zrušila prvé predstavenie roku 2020 - mal ním byť Barbier zo Sevilly. Čítať ďalej
14 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Preynatova kauza sa začala pertraktovať v roku 2015, keď bývalý skaut prišiel s obvinením, že ho Preynat ako dieťa pred 25 rokmi zneužil. Následne sa prihlásilo viac ako 80 ďalších ľudí, ktorí Preynata tiež obvinili. Obete tvrdia, že cirkevné úrady kryli Preynata celé roky. Až v marci roku 2019 francúzsky súd uznal kardinála Philippa Barbarina za vinného z toho, že Preynata kryl. Skupina deviatich bývalých obetí tvrdila, že kardinál Barbarin ako lyonský arcibiskup v roku 2007 príslušné podozrenia voči Preynatovi dostatočne nepreskúmal. Kňaz sa tak mohol naďalej stretávať s mládežou, až do svojho odchodu do dôchodku v roku 2015. Mnohí Francúzi preto požadovali kardinálovo odstúpenie z arcibiskupského postu. Kardinála potom pred súdom usvedčili, že nenahlásil prípad zneužívania maloletej osoby, ku ktorému dochádzalo v rokoch 2014-2015, a odsúdili na podmienečný trest odňatia slobody v trvaní šiestich mesiacov.

Kardinál Barbarin sa tak stal najvyššie postaveným francúzskym duchovným odsúdeným v rámci pedofilných škandálov v katolíckej cirkvi. V dôsledku toho ponúkol pápežovi Františkovi svoju rezignáciu. Pápež ju zatiaľ neprijal s tým, že počká na výsledok odvolacieho konania v Barbarinovej kauze.

Pápež odmietol rezignáciu kardinála, ktorý kryl pedofilného kňaza
Pápež František odmietol rezignáciu francúzskeho kardinála Philippa Barbarina. Informovali o tom v utorok Vatikán a lyonská arcidiecéza. Čítať ďalej
19 | 03 | 2019 | tasr


Samotný Preynat bol ako kňaz suspendovaný a v júli roku 2019 bol zbavený kňazského úradu. Došlo k tomu po tom, čo cirkevný tribunál pri internom vyšetrovaní zistil, že Preynat sa dopustil "trestného činu sexuálneho charakteru proti neplnoletým osobám mladším ako 16 rokov" a zneužil svoju autoritu ako vedúci skautského oddielu.

Z neohlásenia prípadov zneužívania maloletých boli vo Francúzsku usvedčení aj dvaja ďalší vysokopostavení duchovní: v roku 2001 to bol arcibiskup z Bayeux-Lisieux Pierre Rican a vlani bývalý biskup z Orléans André Fort.

Preynatov prípad poslúžil ako námet k filmu Z milosti Božej (Grace a Dieu), ktorý nakrútil francúzsky režisér Francois Ozon. Ozon na tejto svojej snímke pracoval v tajnosti niekoľko rokov aj v spolupráci zo združením obetí pedofilných kňazov. Preynat a niekoľko ďalších osôb, ktoré v jeho kauze figurovali, sa vlani snažili zabrániť uvedeniu tohto filmu vo Francúzsku.