Ruskí hackeri prenikli do spoločnosti Burisma z ukrajinskej aféry
14 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR
Americká spoločnosť Area 1, venujúca sa kybernetickej bezpečnosti, oznámila, že ruskí hackeri sa nabúrali do počítačov ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma, informovala v utorok agentúra AP. Burisma je zahrnutá v tzv. ukrajinskej afére amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Hackeri boli údajne prepojený s ruskou vojenskou rozviedkou GRU, uviedla agentúra Interfax. Area 1 uviedla, že hackeri sa začiatkom novembra minulého roka pokúsili získať prihlasovacie údaje zamestnancov ukrajinskej spoločnosti plynárenskej spoločnosti Burisma.

Hunter Biden, syn bývalého viceprezidenta USA a kandidáta na nomináciu Demokratickej strany do prezidentských volieb Joea Bidena, bol v minulosti členom správnej rady spoločnosti Burisma.

Zo správy, ktorú Area 1 zverejnila, nebolo jasné, čo bolo cieľom hackerov a čo získali. Načasovanie ich operácie však podľa AP naznačuje, že ruskí agenti mohli hľadať materiál, ktorý by mohol uškodiť Bidenovcom.

Americká Snemovňa reprezentantov schválila v novembri 2019 ústavnú žalobu (impeachment) na prezidenta Donalda Trumpa, pričom ho v dvoch bodoch obvinila zo zneužitia právomocí a marenia vyšetrovania vedeného Kongresom.

Podanie žaloby súvisí s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v budúcoročných prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Trump súhlasil so zabitím Solejmáního už pred siedmimi mesiacmi
Americký prezident Donald Trump schválil plán na zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního už pred siedmimi mesiacmi, ak by mala zvýšená agresivita zo strany Iránu za následok smrť čo i len jedného Američana. Informovala o tom na svojej stránke... Čítať ďalej
13 | 01 | 2020 | TASR