Národné riešenia migrácie zostávajú dôležité
14 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Aj tento rok zostanú dôležité národné riešenia v otázke prisťahovalectva, ako napríklad maďarská ochrana hraníc, keďže podľa nedávnej analýzy maďarskej Výskumnej inštitúcie v Budapešti neexistuje šanca na jednotné európske riešenie migrácie. Píše maďarský portál Magyarnemzet.


Podľa oznámenia je Európska únia vo svojom prístupe k migrácii nejednotná, keďže v mnohých veľkých členských štátoch EÚ pôsobí „ politika otvorených hraníc“, ktorá nie je ochotná alebo odmieta vykonávať prísne opatrenia proti prisťahovalectvu. Napríklad Taliansko, kde došlo k výraznému zvýšeniu počtu ilegálnych osôb od prelomu ľavice. Predseda vlády Giuseppe Conte po dohode s ľavicovou demokratickou stranou, „súri“ zrušenie balíka bezpečnostnej ochrany migrácie, ktorý predtým prijal Matteo Salvini.


Na medzinárodnej tlačovej konferencii maďarský predseda vlády Viktor Orbán upozornil, že v roku 2019 výrazne zvýšil počet prisťahovalcov prichádzajúcich do Turecka, čo malo za následok radikálny nárast migračného tlaku pozdĺž balkánskej trasy. V dôsledku toho museli byť tisíce nelegálnych prisťahovalcov znovu zadržané na maďarskej hranici a musela sa posilniť ochrana hraníc. To všetko znamená, že v roku 2020 sa zvýšia migračné tlaky a bude potrebné jednotné európske riešenie.


Inštitúcia zdôraznila potrebu „tvrdej politiky voči migrantom“, ktorú presadzuje maďarská vláda . Je dôležitá ochrana maďarských hraníc, ktoré bránia všetkým nelegálnym migrantom vo vstupe do Európskej únie z Maďarska - pretože v posledných rokoch sa ukázalo, že táto vlna prisťahovalectva má nepriaznivý vplyv na európske hospodárstvo a spoločnosť.


Pro-migračné strany argumentovali v prospech prisťahovalectva, že by migrácia mohlo zastaviť starnutie kontinentu, priniesť novú prácu do európskeho hospodárstva a rozmanitosť spoločnosti. Podľa Inštitúcie sa však realita je iná a  obyvateľstvo veľkých hostiteľských krajín čelí vážnym problémom prisťahovalectva.


Značná časť migrantov prišla do Európy skutočne za účelmi blahobytu a keďže aj oni budú mať nárok na rôzne výhody, úsilie o zastavenie starnutia je len krátkodobým riešením. Začali začarovaný kruh, pretože z dlhodobého hľadiska by demografické rozmery vyžadovali prijatie novších a novších prisťahovalcov, čo by podľa ich názoru výrazne zmenilo zloženie spoločnosti.


Napríklad podľa Inštitúcie je z dlhodobého hľadiska oveľa prospešnejšie rozširovanie rodinných prídavkov pre domorodé obyvateľstvo, ktoré by tiež pomohlo zastaviť starnutie kontinentu.


Maďarská Inštitúcia nesúhlasí s tým, že prisťahovalectvo je prospešné pre európske hospodárstvo, pretože v skutočnosti sú to len prisťahovalci, ktorí využívajú ekonomické výhody migrácie z dôvodu sociálnych dávok, ktoré dostávajú. Väčšina nevzdelaných a jazykovo chudobných migrantov nie je v rozvinutých európskych ekonomikách potrebná a ich „uživenie“ je pre európske krajiny iba bremenom.


Poukázali tiež na to, že najmä moslimskí prisťahovalci pravidelne podkopávajú liberálne hodnoty v západoeurópskych krajinách: v Európe sa znovu objavilo viac antisemitských útokov, viac násilia voči homosexuálom, sexuálne násilie a náboženské konflikty. V dôsledku toho prisťahovalectvo nezvýšilo rozmanitosť v Európe, naopak, vážne ohrozilo európske hodnoty a európsku kultúru.


Nie je pravda, že prisťahovalectvo je nezastaviteľné v dôsledku globálnych procesov. Prísna prisťahovalecká politika Austrálie a Japonska ukazujú, že sa dá zabrániť, aby z kontinentu alebo krajiny stali cieľové miesta pre prisťahovalcov.


Vtáčia chrípka v Maďarsku, vyše 53 000 moriek musia utratiť
Štátny veterinár v záujme zastavenia šírenia nákazy nariadil, aby na celom území Maďarska bola hydina držaná v uzatvorených priestoroch. Píše portál 24.hu Čítať ďalej
13 | 01 | 2020 | Karolína Kristínová