Izraelské informácie pomohli americkým atentátom na Soleimaniho
14 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Vedúci predstaviteľ Yisrael politickej strany Beytenu Avigdor Liberman uviedol, že správa je založená na izraelských zdrojoch, čo bol zlý úsudok. Izraelská spravodajská služba bola nápomocná pri úspešnom zavraždení veliteľa ozbrojených síl Islamských revolučných gárd (IRGC), generálneho štábu Qasem Soleimani-ho, NBC News informovala v nedeľu. Informuje The Jerusalem post.


Soleimani mal vo svojej pozícii obrovskú moc a vplyv a bol kľúčovým architektom, ktorý šíril a udržoval vplyv Iránu v Libanone, Sýrii, Iraku, Jemene a inde v regióne za pomoci teroristických činov.

Potom, čo priletel do Iraku z Damašku na lietadle Cham Wings Airbus A320 , ho zabili aj spolu z jeho bezpečnostným sprievodom štyrmi americkými raketami zameranými na ich dve vozidlá, keď 3. januára opustili medzinárodné letisko v Bagdade. Abu Mahdi al-Muhandis, dôležitý vodca populárnej Iránskej mobilizačnej sily bol tiež zavraždený.

Podľa NBC a Reuters mohli informátori v Damašku poskýtnúť CIA informácie o tom, v ktorom lietadle Soleimani bol, ktoré potvrdila a overila izraelská spravodajská služba.

Irackí vyšetrovatelia informovali agentúru Reuters, že USA mali vo vnútri svojich ľudí a to dvoch bezpečnostných pracovníkov na letisku v Bagdade a dvoch zamestnancov spoločnosti Cham Wings - „špióna na letisku v Damasku a ďalšieho pracujúceho na palube lietadla,“ uviedol zdroj. Vyšetrovatelia irackej národnej bezpečnostnej agentúry sa domnievajú, že štyria podozriví, ktorí neboli zatknutí, pracovali ako súčasť širšej skupiny ľudí, ktorí informovali americkú armádu.

Podľa denníka The New York Times bol izraelský premiér Benjamin Netanyahu pravdepodobne jediným spojencom USA, ktorý vedel o atentáte, keďže predtým hovoril s ministrom zahraničných vecí USA Mikom Pompeom.

Vedúci predstaviteľ Yisrael Beytenu Avigdor Liberman uviedol, že správa od Times bola založená na izraelských zdrojoch, čo podľa jeho slov bol zlý úsudok.

"Musíme sa od toho dištancovať," uviedol v nedeľu v rozhlasovom rozhovore. „Nejednoznačnosť a ticho sú pre nás to najlepšie.“

Liberman je bývalým izraelským ministrom obrany a uviedol, že má veľa skúseností s prácou s publikáciami ako The Times.

"Zvyčajne sa spoliehajú na izraelské zdroje," uviedol. „Navrhujem, aby ste skontrolovali, kto to je.“ Aj napriek svojim pripomienkam v roku 2017 sám Liberman potvrdil účasť Izraela na pomoci USA prekonať plánovaný útok ISIS, keď vystúpil na podujatí Izraelskej advokátskej komory. Bolo to v čase, keď izraelskí úradníci boli väčšinou ticho o tomto príbehu, ktorý sa objavil na titulných stránkach médií po celom svete.

Atentát na Soleimaniho vyústil v zapálenie napätia medzi USA a Islamskou republikou, s rozsiahlou debatou o tom, či nakoniec tento útok poslal Iránu správu a odstrašil ho alebo či nakoniec destabilizuje región.

Koncom minulého týždňa Irán reagoval raketovými útokmi na americké základne v Iraku. Tieto útoky však nezabili žiadne americké jednotky a Trump krízu vyhlásil za ukončenú.

Podľa iránskeho televízneho rozhovoru začiatkom októbra sa Izrael a Západ nedávno pokúsili zavraždiť Soleimaniho, ale zlyhali.

Hossein Ta'eb, vedúci spravodajských služieb IRGC, uviedol, že zatkli troch podozrivých, informovala iránska agentúra Tasnim.

Ta´eb povedal, že vrahovia pracovali na svojom pláne už niekoľko rokov. Plán zahŕňal vyhodenie do vzduchu Soleimaniho počas pamätnej bohoslužby pri príležitosti moslimského mesiaca Muharram, ktorý sa začal začiatkom septembra, s cieľom „vyvolať náboženskú vojnu v Iráne“.

"Znepokojení ich neschopnosťou narušiť bezpečnosť v Iráne alebo poškodiť vojenské základne IRGC, nepriatelia vymysleli rozsiahly plán, aby zasiahli Maj. Gen. Soleimaniho v jeho domovskej provincii Kerman, “citovali Ta'eba.

Tím plánoval podľa Ta'eba kúpiť dom ned'aleko zborovej hale, v ktorej sa konajú šíitské pamätné modlitby. Hala bola postavená v južnej Iránskej provincii Kerman na počesť otca Soleimaniho, ktorý zomrel v roku 2017. Tím údajne plánoval vyvŕtať tunel pod budovou a odpáliť 500 kilogramovú bombu počas obdobia smútku Fatimiyya, ktorá pripomína pamiatku mučeníctva Fatimah al-Zahra, dcéry proroka Mohameda a manželky kalifa Aliho, „hneď ako mal maj. gen. Soleimani doraziť na obrad smútku tak ako každý rok. “

Ta'eb uviedol, že IRGC sledovala tím, ktorý plánoval útok niekoľko rokov, predtým, ako vstúpil do islamskej republiky.

Ak by to bola pravda, znamenalo by to, že štrajk z 3. januára bol súčasťou rozšírenej kampane na odstránenie Soleimaniho Izraelom a Západom.

Anna Ahronheim a Reuters prispeli k tejto správe.

Trump súhlasil so zabitím Solejmáního už pred siedmimi mesiacmi
Americký prezident Donald Trump schválil plán na zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního už pred siedmimi mesiacmi, ak by mala zvýšená agresivita zo strany Iránu za následok smrť čo i len jedného Američana. Informovala o tom na svojej stránke... Čítať ďalej
13 | 01 | 2020 | TASR