„Prestaňte kupovať iránsku ropu alebo čelte sankciám“: USA vedú rozhovory s Čínou o Iráne
13 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Podľa ministra financií USA Stevena Mnuchina sa Washingtonu "podarilo znížiť výnos z ropy v Iráne pravdepodobne o viac ako 95 percent".


Mnuchin pre Fox News vyhlásil, že americkí predstavitelia v súčasnosti vedú rozhovory s Čínou, pretože táto krajina predstavuje značnú časť zostávajúceho vývozu ropy z Iránu.

"Stretol som sa s čínskymi úradníkmi. Odrezali všetky štátne spoločnosti od nákupu iránskej ropy a úzko s nimi spolupracujeme, aby to tak aj ostalo,“ uviedol Mnuchin.

Poznamenal tiež, že cieľom americkej administratívy je prerušiť ropné príjmy zo „zlých činov“.

„Čína podlieha sankciám rovnako ako všetci ostatní,“ vyhlásil Mnuchin a dodal, že „USA v skutočnosti sankcionovali niektoré z čínskych lodných spoločností, ktoré sa podieľali na ťažbe iránskej ropy, a v sankcionovaní budú aj pokračovať proti hociktorej krajine na celom svete, ak budú aj naďalej obchodovať s Iránom.“

Čína zostáva stále hlavným iránskym dovozcom ropy. Podľa zdrojov spoločnosti S&P Global Platts v posledných mesiacoch prechádza veľká časť iránskej ropy prúdiacej do Číny cez Spojené arabské emiráty a Malajziu.

8 rakiet zasiahlo základňu na ktorej sa nachádzali americkí vojaci, 4 príslušníci irackého letectva utrpeli zranenia
Najmenej štyria irackí vojaci boli zranení pri ostreľovaní základni Al-Balad, v ktorej boli umiestnené aj americké jednotky. Toto zariadenie je častým cieľom útokov po tom, čo USA zabili najvyššieho iránskeho veliteľa. Čítať ďalej
13 | 01 | 2020 | Marek Molnár