Podľa Sme rodina je vianočný príspevok len almužmou, dôchodcovia si zaslúžia 13.dôchodok
13 | 01 | 2020 I Peter Bachan

Jedným áno, iným nie. Na sociálnej sieti sa počas posledných dní opäť rozprúdila debata o vianočných príspevkoch pre dôchodcov.


Napriek tomu, že vyplácanie sa vlani upravilo, mnohí ho aj tak považujú za nespravodlivé. Stačí totiž, že dôchodca poberá o čosi vyšší dôchodok a na príspevok už nemá nárok. Alebo je jeho výška smiešne malá. Väčšina z nich však celý život pracovala a štátu odvádzali dane a odvody.

Sme rodina bude preto presadzovať, aby nárok na vianočné príspevky mali všetci dôchodcovia. Podľa Martina Borguľu je spôsob, akým dnes politici vyplácajú túto „odmenu“ starým ľuďom, populistický a zvrátený. Podľa neho im nejde o ľudí, ale o vyvolanie emócie. „Tá do neba volajúca drzosť (ktorú si možno mnohí ani neuvedomujú) spočíva v tom, že vyplatenie vianočného príspevku dôchodcom absolútne závisí od ľubovôle politikov. Oni rozhodujú o tom, kto a v akej výške príspevok dostane. Poskytnutie príspevku je naviazané na niekoľko podmienok, ktoré musíte splniť, aby ste si ten príspevok vlastne „zaslúžili“, upozornil Borguľa na sociálnej sieti. V

ýška príspevku navyše v mnohých prípadoch pripomína skôr almužnu ako reálnu pomoc. „Politici by si mali uvedomiť, že vyplatenie 13. dôchodku, a to v plnej výške dôchodku, by mala byť ich psia povinnosť,“ zdôraznil kandidát Sme rodina.

Kollárovci sa návrh pokúsili aj presadiť v parlamente, na zavedenie 13.dôchodku však nenašli dostatočnú politickú podporu. Vládna strana Smer-SD pritom o sebe hovorí, že je sociálnou vládou. Pri moci sú už tri volebné obdobia, no život dôchodcov sa zásadne nezlepšil.

Za tie roky, ktoré som pôsobil v bratislavskej komunálnej politike, som sa takmer denne stretával a rozprával so seniormi, takže mám predstavu, aká je výška ich príjmu na dôchodku,“ dodal Borguľa. Podľa neho sa štát musí postarať o tých, ktorí sa celý život starali o štát. Lebo bez pracujúcich ľudí, by krajina ani neprosperovala, ani sa nikam neposúvala.

Sme rodina má vo svojom volebnom programe viacero návrhov, ktorými chcú po voľbách podať pomocnú ruku tým, ktorý to najviac potrebujú.