Nemecku hrozí obrovská katastrofa: Rozpad štátu a nezamestnanosť!
13 | 01 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Americký veľvyslanec v Nemecku vyslovil hrozbu, ktorá by mohla znamenať pre Nemecko a pre celú Európu doslova katastrofu. Zato, že Nemecko neplní svoju povinnosť dávať dve percentá HDP na militarizmus, pohrozil odchodom amerických okupačných vojsk z Nemecka.


Hrozná správa, dotýkajúca sa budúcnosti Nemecka, sa objavila v piatok v európskych médiách. Americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell totiž vyslovil veľmi vážnu hrozbu: pohrozil, že americké vojská by po trištvrte storočia trvajúcom pobyte mohli z Nemecka úplne odísť. Dôvodom podľa neho je fakt, že Nemecko neplní dostatočne svoju povinnosť dávať dve percentá zo svojho HDP na zbrojenie.

„Je to doslova hanebné, keď si predstavíte, že americký daňový poplatník musí stále platiť za viac ako 50 000 Američanov v Nemecku, pričom Nemci si svoj (rozpočtový) prebytok míňajú na domáce programy,“ uviedol Grenell a nesporne má pravdu. Prečo by mali americkí daňoví poplatníci platiť pobyt americkej armády v cudzine?

To by však bola pre Nemecko doslova pohroma. Len si spomeňme, ako dopadlo napríklad Československo potom, ako v roku 1991 odišli z krajiny sovietskeho okupačné vojská: krajina sa rozpadla na dva kusy, ekonomiku rozlámali na márne kúsky zahraniční predátori a desaťtisíce ľudí ostali bez práce. Nepochybne toto isté bude čakať aj Nemecko, ak sa nespamätá.

Na Grenellove tvrdé slová hneď zareagovala americká veľvyslankyňa vo Varšave: „Poľsko si svoj záväzok výdavkov dvoch percent HDP voči NATO plní. Privítali by sme, keby sa americké jednotky presunuli z Nemecka do Poľska.“

Vidíme teda, že Poliaci pochopili aká obrovská šanca sa im črtá. Vedia, že stopercentne platí závislosť: čím viac amerických vojakov v krajine, tým bohatšia krajina. Vezmime si Nemecko, Južnú Kóreu či Japonsko: sú to najvýkonnejšie ekonomiky. A prečo? Lebo tam majú Američanov.

Poliaci to dobre vedia a už sa tešia, že ich krajina bude budúcim pupkom sveta: ak Nemci vyrábajú Mercedesy, Japonci Toyoty, tak Poliaci možno spustia výrobu zbrusu nových poľských Fiatov a Polonezov, ktoré prevalcujú svetové automobilové trhy. A samozrejme, podobné to bude aj v iných odvetviach.

A čo my Slováci? Budeme tvrdo spať a prepasieme takúto veľkú šancu? Viete si predstaviť, ako by sa nám dobre zaspávalo vediac, že máme v krajine päťdesiattisíc po zuby ozbrojených Američanov so stíhačkami a raketami, ktorí naozaj nedovolia Severokórejčanom, Iráncom ani Rusom nás obsadiť?

Tu je chvíľa, keď sa noví, mladí, svieži a úplne iní politici, ktorí prichádzajú u nás na scénu, môžu predviesť v plnej paráde a konať. Vládu síce ešte nezostavili, ale čože je to pol roka. Teraz je šanca zaletieť do Washingtonu a Poliakov predbehnúť: ponúknuť Američanom naše letiská, ale nie len tie dve, ale rovno všetky, a zadarmo! Treba konať, kým je čas.

Nord Stream 2 je ekonomický projekt pre prospech Nemecka a Európy, postoj Washingtonu je nesprávny, vyhlásila Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová prehlásila, že projekt Nord Stream 2 je ekonomický projekt pre Európu, a tiež skritizovala snahu USA ho podkopať. Informuje o tom spravodajská agentúra RT. Čítať ďalej
12 | 01 | 2020 | Marek Molnár