Výbuch filipínskej sopky Taal bol zachytený na dychberúcich záberoch (VIDEO+FOTO)
12 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Filipínska sopka Taal vybuchla a vychrlila veľký kúdeľ pary a popola do výšky až 100 metrov. Zvýšená sopečná aktivita prinútila miestne orgány k zvýšeniu úrovne ohrozenia dvakrát za hodinu.


Erupcia začala v nedeľu a bola zachytená na videu mnohými divákmi. Aj keď bola sopka Taal nečinná od roku 1977, keď došlo k poslednej veľkej erupcii, v posledných rokoch vykazuje zvýšenú seizmickú aktivitu.



Počiatočná erupcia nastala kvôli horúcej magme, ktorá odparila podzemnú vodu. Para po chvíli stmavla, čo dokazuje, že para sa spojila so sopečným popolom.



Nárast sopečnej aktivity v horských oblastiach prinútil Filipínsky inštitút vulkanológie a seizmológie (PHIVOLCS) dvakrát za hodinu zvýšiť úroveň ohrozenia. Je dokonca možné, že sopka bude chrliť aj lávu.



K najväčšej erupcií sopky Taal došlo v roku 1754, táto erupcia trvala takmer osem mesiacov. Avšak najsmrtelnejšia erupcia nastala v roku 1911, keď si vyžiadala životy viac ako 1300 ľudí.



VIDEO: Indické stíhacie lietadlo Tédžas zvládlo pristátie na lietadlovej lodi INS Vikramaditya
Indické jednomotorové viacúčelové stíhacie lietadlo vykonalo pristátie na palube lietadlovej lodi INS Vikramaditya. Lietadlová loď je v súčasnosti nasadená na sledovanie vojenských cvičení Číny a Pakistanu. Čítať ďalej
12 | 01 | 2020 | Marek Molnár