Nord Stream 2 je ekonomický projekt pre prospech Nemecka a Európy, postoj Washingtonu je nesprávny, vyhlásila Merkelová
12 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prehlásila, že projekt Nord Stream 2 je ekonomický projekt pre Európu, a tiež skritizovala snahu USA ho podkopať. Informuje o tom spravodajská agentúra RT.


Merkelová v rozhovore pre novinárov v Moskve spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom uviedla, že „sankcie sú nesprávna cesta.“ Obaja vedúci predstavitelia sľúbili, že projekt plynovodu bude dokončený aj napriek všetkým sporom.

V decembri vydalo americké ministerstvo obrany ultimátum európskym spoločnostiam, ktoré sa zúčastňujú na projekte, a zároveň im pohrozilo sankciami, ak neprestanú pracovať na plynovode do 20. januára. USA tvrdia, že tento projekt poškodí záujmy Poľska a Ukrajiny, ktoré budú strácať miliardy dolárov za tranzitné poplatky z Moskvy. Spojené štáty tiež prehlásili, že plynovod obmedzuje Európu a jej príležitosť na diverzifikáciu energie.

Merkelová odmietla tieto argumenty na spoločnej tlačovej konferencii s Putinom a uviedla, že „všetci“ v Nemecku a Európe „majú záujem o diverzifikáciu dodávok plynu a budeme v tomto smere pokračovať, ale Nord Stream 2 je prvoradý."

Prezident Putin novinárom povedal, že Rusko je schopné projekt dokončiť samo „bez zapojenia zahraničných partnerov“, hoci harmonogram výstavby by sa mohol predĺžiť o niekoľko mesiacov.

"Buď do konca tohto roka, alebo začiatkom budúceho roka, bude práca dokončená a potrubie bude v prevádzke," vyhlásil Putin.

Uviedol tiež, že Moskva rešpektuje „zodpovedné postavenie nemeckých orgánov, pokiaľ ide o Nord Stream 2.“

Americký krok bol tiež odsúdený v Bruseli. Európska komisia v tom čase uviedla, že „dôrazne odmieta“ americký zásah proti spoločnostiam v EÚ, ktoré majú všetky právne dôvody na účasť na projekte plynovodu.

VIDEO: Indické stíhacie lietadlo Tédžas zvládlo pristátie na lietadlovej lodi INS Vikramaditya
Indické jednomotorové viacúčelové stíhacie lietadlo vykonalo pristátie na palube lietadlovej lodi INS Vikramaditya. Lietadlová loď je v súčasnosti nasadená na sledovanie vojenských cvičení Číny a Pakistanu. Čítať ďalej
12 | 01 | 2020 | Marek Molnár