WhatsApp usvedčuje Kočnera z klamstva o dôležitej schránkovej firme
11 | 01 | 2020 I Gabriel Matta

Marian Kočner opakovane klamal, že nemá vzťah k schránkovej spoločnosti Midas Investments z ostrova Svätý Krištof a Nevis v Karibskom mori. Vyplýva to z dôkazov, ktoré polícia zaistila pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Ide o komunikáciu z mobilnej aplikácie WhatsApp a dokumenty, ktoré sa našli pri prehliadke Kočnerovho vozového parku. Informuje o tom denník SME.


Tieto informácie spájajú Mariána Kočnera práve so spoločnosťou Midas a tým aj s mnohými kauzami, čo v minulosti odmietal, keďže v tejto firme vystupovali iba jeho známi. Tieto informácie odkryl ako prvý práve zavraždený novinár Ján Kuciak.



Kočner svoj vzťah s Midasom popieral aj na súde

Čo ja mám s firmou Midas Investments?“ pýtal sa Kočner podráždene Kuciaka v ich známom telefonáte z 5. septembra 2017, v ktorom mu Kočner okrem iného povedal: „Pán Kuciak, garantujem vám, že skončíte s písaním.“ uvádza denník SME v predmetnej správe. Kočner je teraz obžalovaný z objednávky Kuciakovej vraždy.


Kočner popieral spojenie s Midas Investment aj na súde v spore s TV Markíza o vyplatenie jednej zo štyroch údajných zmeniek v hodnote 8,3 milióna eur s tým, že on vlastníkom Midas Investments nie je. Midas totiž v jednej chvíli tieto zmenky vlastnil.


Po Kuciakovej vražde sa však od Kočnera dištancoval aj jeho bývalý zať a právnik Christian Ellul, ktorý mu na Malte spravoval firmy. Komunikovali spolu cez WhatsApp, polícia sa preto po zaistení Kočnerovho telefónu dostala k obsahu správ z ich komunikácie. Tie ukazujú, že Midas bola kľúčová časť Kočnerovho biznisu v daňových rajoch.


Ellul bezprostredne po Kuciakovej vražde začal tlačiť na Kočnera, aby prepísal firmy na Malte na iného správcu. Kočner pritom nebol v maltskom obchodnom registri zapísaný ako ich vlastník. Všetko však riešil cez aplikáciu WhatsApp, ktorej archív má dnes k dispozícii aj polícia a vybrané médiá. Z nej jasne vyplýva, že Kočner tieto firmy riadil, uzatvára správa denníka SME.


Kočnerov strmý pád od optimizmu k beznádeji.
Aj keby Kočnera nikdy žiadny súd nepotrestal, pre spoločnosť je navždy odpísaný. Píše Denník N. Podľa neho mu nepomôže ani to, že sa na svojich pojednávaniach stále snaží tváriť sebavedomo. Sám vie, že je to už len hra. Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | Gabriel Matta