Merkelová v Moskve: Trump tlačí svojimi krokmi k rozmrazovaniu vzťahov medzi Ruskom a Nemeckom
11 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič

Návšteva Angely Merkelovej v Moskve nie je zďaleka zdvorilá. Politické vzťahy Nemecka a Ruska sa už topia. Je to dobrá správa pre všetkých Európanov. Informuje agentúra RT.


Na pozadí krízy na Blízkom východe sa Vladimir Putin a Angela Merkelová narýchlo stretli osobne v Moskve. Dáva to zmysel, pretože to, čo sa deje na Blízkom východe, ohrozuje celú Európu a rovnako aj Rusko a Nemecko, ako dve najmocnejšie krajiny kontinentu. Tie vnímajú osobitnú zodpovednosť chrániť Európu pred akýmkoľvek rizikom.





Merkelovej rozhodnutie pricestovať do ruského hlavného mesta sa dá chápať aj ako signál pre Washington

a) Berlín je naďalej schopný rozvíjať nezávislú zahraničnú politiku
b) Nemci nemienia strpieť tresty sankcií, ktoré USA uvalili na plynovod Nord Stream 2
c) Merkelová chce, aby vedenie USA vedelo, že súhlasí s postojom Moskvy, pokiaľ ide o vraždu iránskeho generála Kásema Solejmáního. Rusko to označilo za „bezohľadné“ a Nemci spochybnili zákonnosť zabitia.

Kroky Washingtonu k sankcionovaniu ropovodu znamená rovnaké vydieranie, ako z hernej príručky mafie. USA ako údajní spojenci sa snažia Nemecko prinútiť, aby nakupovalo skvapalnený plyn od amerických spoločností, čo je drahšie ako produkt, ktorý získava od dlhodobého dodávateľa z Ruska. Rusko označili za bezpečnostnú hrozbu a spoločnosti, ktoré sa na výstavbe Nord Stream 2 podieľajú teraz čelia sankciám USA.

Neschopnosť európskych vodcov (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD