Cestní dopravcovia rokujú v Banskej Bystrici za zatvorenými dverami
11 | 01 | 2020 I SITA

Za zatvorenými dverami v Banskej Bystrici rokujú dopravcovia zo Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia. Na stretnutie napriek piatkovému vyhláseniu o nezúčastnení sa Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) prišlo aj niekoľko ich zástupcov. „Prišli v spoločnom záujme, aby sme veci vyriešili,“ uviedol v úvode prezident ČESMAD Slovakia Pavol Jančovič.


Podľa slov prezidenta majú veľké očakávania od poslednej schôdze parlamentu do volieb, ktorá sa uskutoční 21. januára. „Naše požiadavky sú zamerané na realizovateľnosť. Ide o zníženie dane z motorových vozidiel, aj o cestovné náhrady, kde by vreckové nemalo byť zdaňované. Šanca je aj so zľavami na mýte od prvého kilometra, kde mnohí jazdiaci v zahraničí túto zľavu nemôžu dosiahnuť,“ zhrnul diskutované témy Jančovič, pričom z ďalšieho rokovania boli médiá vylúčené a výstup sa očakáva po jeho skončení.

Ministerstvo financií na základe rokovania s ČESMAD-om ponúklo autodopravcom zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel pre kamiónovú dopravu v priemere o 12,5 % a zároveň sa zaviazalo k riešeniu zdaňovania vreckového pri pracovných cestách vodičov. Tieto legislatívne návrhy predloží na schôdzu Národnej rady SR zvolanú na 21. januára. Požadované pozastavenie výberu mýta podľa ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka (Most-Híd) nepripadá do úvahy, lebo by mýtny systém padol.

UNAS od utorka 7. januára pokračuje v celoštátnej protestnej akcii proti podmienkam podnikania v cestnej doprave, vrátane blokovania ciest a hraničných priechodov. Neuspel totiž s ani jednou zo svojich dvoch hlavných požiadaviek - zníženie dane z motorových vozidiel o 50 % a pozastavenie výberu mýta do vyriešenia záverov správy Najvyššieho kontrolného úradu SR o prevádzke elektronického mýtneho systému.