Japonské spoločnosti sťahujú zamestnancov z Iránu. Vydali tiež zákaz cestovať na Blízky východ
09 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Tri hlavné japonské banky nariadili svojim zamestnancom v Iráne opustiť krajinu z bezpečnostných dôvodov, informoval o tom spravodajský portál Japan Times vo štvrtok.


Stiahnutie zamestnancov prichádza uprostred rastúceho napätia medzi Washingtonom a Teheránom po zabití iránskeho najvyššieho generála pri americkom atentáte v Iraku.

Podľa televízie NHK tri najväčšie japonské banky - MUFG Bank, Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC) a Mizuho Bank - nariadili zamestnancom v Teheráne, aby opustili Islamskú republiku do 9. januára. Banky tiež zrušili všetky služobné cesty do Iránu.

Japan Times citoval hovorcu SMBC, podľa ktorého bolo premiestnenie zamestnancov „dočasným opatrením“.

Niektoré ďalšie japonské spoločnosti tiež vydali varovania a príkazy pre svojich zamestnancov. Výrobca stavebných strojov Komatsu zakázal cestovať do Iránu a Iraku a tak isto aj spoločnosť Hitachi Construction Machinery.

Minulý piatok bol najvyšší iránsky generál Gásem Solejmáni zabitý pri americkom bezpilotnom útoku v Bagdade. Ako odvetu Irán vypálil rakety na dve základne, v ktorých mali byť umiestnené americké jednotky. Teherán obhajoval útok ako legitímny akt sebaobrany. Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že Washington bude reagovať s ďalšími sankciami.

Vystrelením iránskych rakiet na americké jednotky to nekončí, sľubuje veliteľ revolučnej gardy
Iránsky vojenský veliteľ sľúbil podniknúť ďalšie kroky proti Spojeným štátom, vyhlásenie prišlo len deň potom, čo Teherán vystrelil rakety na dve základne v Iraku, v ktorých sa nachádzali americké jednotky. Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | Marek Molnár