Viac peňazí EÚ na riešenie azylových konaní
08 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Európsky podporný úrad pre azyl (EASO) zdvojnásobí počet ľudí zapojených do operácií, najmä do azylových konaní, v krajinách najviac ohrozených nelegálnou migráciou. Informovala o tom azylová agentúra EÚ.


Podľa informácií vyšle agentúra EÚ 550 zamestnancov do Grécka, 150 do Talianska, 120 na Cyprus a 60 na Maltu. Vysiela tiež tlmočníkov a bezpečnostný personál do štyroch členských štátov EÚ, čím sa počet zamestnancov úradu EASO zvýši na takmer dvetisíc.


Tento nárast vysvetlili výrazným zvýšením počtu žiadostí o azyl podaných v minulom roku.


Podľa agentúry v Grécku budú musieť misie v roku 2020 spracovať asi trikrát toľko žiadostí ako pred rokom. Na Cypre sa otvárajú nové strediská na urýchlenie spracovania žiadostí. Zamestnanci agentúry EÚ na Malte poskytujú miestnym orgánom zvýšenú pomoc pri vykonávaní azylových konaní, ale nie sú priamo zapojení do riadenia prijímacích stredísk. Operačné nasadenie v Taliansku sa zníži, vzhľadom na meniace sa potreby talianskych orgánov. Namiesto toho sa agentúra zameriava na podporu odvolacích postupov v prípade zamietnutých žiadostí.


Európska únia bude naďalej poskytovať podporu pri prijímaní v hotspotoch a v strediskách na pevnine, ako aj cielenú štrukturálnu pomoc miestnym orgánom v oblasti azylu a prijímania.


Následky jediného rozhodnutia Trumpa (Anton Veselov)
Komentár Antona Veselova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD