Johnsonov poradca chválil Orbána a predvída mimoriadny britsko-maďarský vzťah
08 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Poradca britského premiéra Borisa Johnsona, Tim Montgomerie na konferencii Dunajskej inštitúcie v Budapešti vyhlásil, že po Brexite bude mať britská vláda "úzke vzťahy" s Maďarskom. Píše o tom spravodajský portálBuzzfeed.


Hlavný poradca predsedu vlády Borisa Johnsona , výslovne ocenil maďarskú vládu za buditeľské uvažovanie o „hraniciach liberalizmu“.


Bývalého novinára, v septembri prijal Downing Street ako poradcu predsedu vlády v oblasti sociálnej spravodlivosti. Na konferencii pravicového Dunajského inštitútu uviedol, že po Brexite bude Johnson usilovať o to, aby mal silné bilaterálne vzťahy s kľúčovými európskymi krajinami.


"Som presvedčený, že vzťahy s Maďarskom budú rovnako významné, ako vzťahy s Francúzskom", uviedol poradca. Dodal, že v Budapešti a v Maďarsku je prítomný druh myslenia,  ktorý určuje  hranice liberalizmu. "Myslím, že náznaky podobného myslenia vidíme aj v Británii. Dúfam teda, že budeme mať s Maďarskom osobitný vzťah." uzavrel Johnson.


V článku sa poukazuje na to, že v roku 2018 bola krajne pravicová vláda Viktora Orbána  odsúdená Európskou úniou za útoky na médiá, menšiny a za oslabenie nezávislosti súdnictva. Orbán bol vážne kritizovaný za jeho antisemitské poznámky a antiislámskej rétoriky.


Koncom decembra  Montgomerie  na Twitteri napísal: "Stojí za to študovať maďarskú rodinnú politiku."


Montgomerie na podujatí Maďarskej akadémie vied  uviedol, že verí, že Trump, Johnson a Orbán sa približujú k určitej hospodárskej a kultúrnej solidarite, ktorá je v súlade s tradičným konzervativizmom a sústreďuje sa na individualizmus, ktorý uprednostňuje silné verejné služby a rodiny pred cudzincami.


Bývalý veľvyslanec USA, ktorý bol rukojemníkom počas iránskej krízy v roku 1979, vyhlásil, že nechce „mať nič spoločné“ s hrozbami Trumpa voči Teheránu
Bývalý veľvyslanec USA John Limbert, ktorý bol jeden z desiatok amerických rukojemníkov v Iráne v roku 1979, v pondelok vyhlásil, že nechce „mať nič spoločné“ s postojom prezidenta Donalda Trumpa k Iránu. Informuje o tom spravodajský portál... Čítať ďalej
07 | 01 | 2020 | Marek Molnár