Bývalý veľvyslanec USA, ktorý bol rukojemníkom počas iránskej krízy v roku 1979, vyhlásil, že nechce „mať nič spoločné“ s hrozbami Trumpa voči Teheránu
07 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Bývalý veľvyslanec USA John Limbert, ktorý bol jeden z desiatok amerických rukojemníkov v Iráne v roku 1979, v pondelok vyhlásil, že nechce „mať nič spoločné“ s postojom prezidenta Donalda Trumpa k Iránu. Informuje o tom spravodajský portál Business Insider.


Limberta sa v rozhovore pre MSNBC opýtali na názor hrozieb voči Iránu, ktoré Trump zverejnil cez víkend. Americký prezident varoval Irán, že keby zaútočil na „Američanov“ alebo „americké aktíva“, USA by zasiahli 52 cieľov, a to vrátane miest, ktoré sú "dôležité pre Irán a iránsku kultúru".

Trump uviedol, že 52 cieľov predstavuje „52 amerických rukojemníkov zajatých Iránom pred mnohými rokmi“, čím poukazuje na iránsku krízu rukojemníkov v roku 1979 na americkom veľvyslanectve v Teheráne, ktorá sa zhodovala s islamskou revolúciou. Kríza viedla k prerušeniu diplomatických vzťahov medzi Teheránom a Washingtonom, a zároveň to je jedným z hlavných dôvodov, prečo existuje nepriateľstvo medzi Iránom a USA.



„Nechcem byť súčasťou prezidentovho postoja k Iránu. A určite nechcem byť súčasťou jeho rozhodnutia - bez ohľadu na to, aké rozhodnutie prijme, či zabije niekoľko ľudí alebo vyhodí do vzduchu Perzepolis. Takže, pán prezident, ak počúvate, vynechajte ma zo svojich rozhodnutí,“ vyhlásil Limbert.

Limbert ďalej uviedol, že sa zdá, že neexistuje „žiadny plán“ na to, čo by malo nasledovať po vražde generála Gásema Solejmániho, čo naznačuje, že Trump úplne nezohľadnil dôsledky zabitia najvýznamnejšieho iránskeho vojenského vodcu.

Iránski poslanci označili armádu USA za teroristickú organizáciu
Ozbrojené sily USA sú považované za teroristickú organizáciu na základe naliehavého návrhu iránskych zákonodarcov, ktorí predtým označili atentát na veliteľa ozbrojených síl Kuds za „štátom podporovaný terorizmus“, informujú o tom štátne... Čítať ďalej
07 | 01 | 2020 | Marek Molnár