Autodopravcovia pokračujú v proteste, budú blokovať cesty
08 | 01 | 2020 I SITA

 Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) bude pokračovať v protestnej akcii za splnenie svojich dvoch hlavných požiadaviek blokovaním ciest v Bratislave, v okolí Košíc a na Orave. Na rokovaní na Ministerstve financií SR v stredu sa zástupcovia únie nedohodli na znížení dane z motorových vozidiel o 50 percent. Ako povedal médiám podpredseda UNAS Stanislav Skala, v rokovaní na ministerstve financií o tomto bode by mali pokračovať vo štvrtok.


Minister financií Ladislav Kamenický a rezortná štátna tajomníčka Dana Meager sa stretli aj so zástupcami Združenia cestných dopravcov SR Česmad Slovakia, predstavitelia UNAS odišli z rokovania skôr.

"Pan minister nám povedal, že nemôže o tom rozhodovať, lebo nevie, či tam nebude politické pozadie," uviedol Skala o požiadavke na zníženie dane z motorových vozidiel. To by podľa rezortu financií znamenalo výpadok príjmov štátneho rozpočtu vo výške 35 mil. eur. "Maju rezervné fondy, v nich je zhruba 250 mil. eur. Tých 35 mil. eur by nám mohli pustiť a boli by sme spokojní," povedal Skala.

Autodopravcovia z UNAS žiadajú aj pozastavenie výberu mýta do nájdenia nového prevádzkovateľa mýtneho systému. Táto požiadavka je však v kompetencii ministerstva dopravy a výstavby.

Minister financií považuje požiadavku UNAS na zníženie dane z motorových vozidiel o polovicu za nereálnu. Očakávaný výpadok príjmov z tohto dôvodu vo výške 35 mil. až 40 mil. eur podľa šéfa rezortu financií vzhľadom na schválený rozpočet momentálne nevedia akceptovať. "Už máme uzavretý rozpočet a mrzí nás, že táto téma sa vyťahuje pred voľbami.

Takisto nás čaká tento rok ešte schválenie tzv. korekčného mechanizmu. Všetky výdavky, ktoré budú navyše, sa buď budú musieť zobrať niektorému ministerstvu, resp. sa budú musieť nájsť nové príjmy," povedal Kamenický. V rokovaniach sa podľa neho posunuli len k tomu, že si vymieňajú názory a hľadajú konsenzus. Zmena sadzby spomínanej dane je pritom podmienená zmenou zákona v parlamente. "Dohode musí predchádzať ešte rokovanie, či bude politická zhoda v rámci koalície. Budeme ďalej rokovať a uvidíme, či dosiahneme zhodné stanovisko," uviedol minister financií.

Prezident Česmad Slovakia Pavol Jančovič informoval, že okrem zníženia dane z motorových vozidiel žiadajú aj to, aby vreckové vodičov nebolo zdaňované. "Nás ako dopravcov tieto témy trápia dlhodobo a očakávame, že ministerstvo financií pristúpi k riešeniu už pomerne známych požiadaviek cestných dopravcov reálne. Samotné požiadavky na percentá by som teraz nezdôvodňoval," poznamenal Jančovič. Obe témy boli podľa neho veľmi hlboko a intenzívne prerokovávané.

"Nateraz cítim veľkú nádej, že sa posunieme ďalej," poznamenal šéf Česmadu. V združení podľa neho očakávajú, že vládne koaličné strany pochopia, že táto téma nie je politická, keďže domáci cestní dopravcovia sú podľa podmienok znevýhodnení v rámci Európskej únie. "Z rokovania mám pomerne dobrý pocit a verím, že po ďalších stretnutiach dospejeme k dohode v obidvoch bodoch, to znamená, v nezdaňovaní vreckového aj pri znížení sadzieb dane z motorových vozidiel," dodal Jančovič.