Trumpov bývalý poradca Bolton je pripravený vypovedať pred Senátom
07 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / SITA

Pokiaľ by sa John Bolton skutočne postavil pred Senát, mohol by poskytnúť svedectvá proti prezidentovi z prvej ruky.


Bývalý poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton je pripravený v prípade predvolania vypovedať pred Senátom v procese impeachmentu proti Donaldovi Trumpovi. “Pokiaľ ma Senát predvolá, som pripravený vypovedať," uviedol Bolton v prekvapivom stanovisku, ktoré posilňuje snahy demokratov o získanie nových svedkov.

Pokiaľ by sa Bolton skutočne postavil pred Senát, mohol by poskytnúť svedectvá proti prezidentovi z prvej ruky. Ako vplyvný prezidentov poradca bol totiž prítomný pri kľúčových momentoch, ktoré sú predmetom ústavnej žaloby, okrem iných aj pri stretnutiach s ukrajinskými predstaviteľmi. Jeho ochota vypovedať by mohla skomplikovať stratégiu lídra republikánov v Senáte Mitcha McConnella, ktorý sa stavia negatívne voči predvolávaniu nových svedkov.

Snemovňa reprezentantov kontrolovaná demokratmi rozhodla o podaní ústavnej žaloby na Trumpa v decembri. Konečné slovo v procese impeachmentu však bude mať až Senát, kde majú väčšinu Trumpovi republikáni. Žaloba súvisí s jeho vydieraním ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za účelom získania vlastného politického prospechu.

Svojho poradcu Boltona prezident odvolal v septembri po 16 mesiacoch vo funkcii.

Následky jediného rozhodnutia Trumpa (Anton Veselov)
Komentár Antona Veselova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD