"Vládny špeciál je pripravený kedykoľvek vyzdvihnúť siedmich slovenských vojakov v Iraku", tvrdí Pellegrini
05 | 01 | 2020 I SITA

Vládny špeciál je pripravený kedykoľvek vyzdvihnúť siedmich slovenských vojakov slúžiacich na misii v Iraku. Vo svojom facebookovom profile to napísal predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v súvislosti s aktuálnou situáciou na Blízkom východe. Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) dnes informoval, že požiada predsedu vlády o zvolanie Bezpečnostnej rady SR pred rokovaním Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie (NATO).


„Bezpečnosť našich vojakov, ale aj všetkých občanov Slovenska, ktorí sa teraz nachádzajú v Iraku, je pre vládu prioritou číslo jeden. Všetky kroky budeme koordinovať s rezortmi obrany, vnútra a zahraničných vecí SR,“ priblížil premiér.

Americký prezident Donald Trump nariadil v piatok raketový útok na letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásima Sulejmáního a ďalších osem ľudí.

Zomrel aj zástupca šéfa irackej milície Abú Mahdí Muhandis, čo môže ohroziť vzťahy medzi USA a Irakom. Telo Sulejmáního identifikovali len podľa prsteňa. Rakety, ktoré boli vystrelené z dronu totiž vybuchli v momente, keď vystupoval z lietadla.

„Americké jednotky na pokyn prezidenta urobili obranný krok, aby ochránili amerických občanov v zahraničí, a zabili Kásima Sulejmáního. Cieľom útoku bolo zamedziť ďalším plánovaným útokom zo strany Iránu,“ píše sa vo vyhlásení amerického ministerstva obrany.

Ozbrojený útok má veľkú odozvu aj v zahraničí, izraelská armáda je v bojovej pohotovosti. Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko vyzývajú na upokojenie situácie. USA vyzvalo svojich občanov v Iraku, aby opustili krajinu, pretože sa dajú očakávať odvetné útoky.

Slovenskí vojaci pôsobiaci v Iraku sú podľa Capákovej v bezpečí a ministerstvo obrany je o tamojšej situácii pravidelne informované. Vojaci sú v prípade potreby pripravení splniť evakuačné pokyny podľa rozhodnutia velenia NATO. V nadväznosti na aktuálnu situáciu v Iraku po smrti iránskeho generála Kásima Sulejmáního, pozastavilo NATO výcvikovú misiu a plnenie operačných úloh.