"Voľba generálneho prokurátora bude kľúčovou udalosťou roka 2020", myslí si Čaputová
04 | 01 | 2020 I SITA

Voľba nového generálneho prokurátora bude kľúčovou udalosťou roka 2020 na Slovensku. V rozhovore pre TASR to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že to vníma iba ako začiatok procesu, ktorý by v prokuratúre po odbornej debate aj za účasti prokurátorov a odbornej verejnosti mal nastať.


"Mám ambíciu zasadiť sa o zmenu právnej úpravy, aby sa rozšírilo oprávnenie pri navrhovaní kandidátov na tento post. Tak ako je to pri sudcoch Ústavného súdu SR, kde návrhové oprávnenie nemajú len politici v parlamente, ale aj iné inštitúcie, akademická obec, komory či ombudsmanka. Zaviesť by sa tiež mal inštitút verejného vypočutia kandidátov, ktorý sa osvedčil už pri iných voľbách," spresnila pre TASR hlava štátu. Za generálneho prokuratúra by, ako tvrdí, nevymenovala niekoho, kto by bol sporný z odborných alebo osobnostných predpokladov.

"V kontexte informácií, ktoré sa v roku 2019 vyplavili, sa ukázalo, ako fatálne môže generálny prokurátor zlyhať, a zároveň, aká kľúčová táto funkcia je, keďže generálny prokurátor má obrovské právomoci," podotkla prezidentka. Z hľadiska doteraz prijatých opatrení na tzv. očistu polície, justície a prokuratúry uviedla, že niektoré veci sa posunuli dopredu a niektoré sú ešte hodné zásadnejších zmien. Mnohé drobnejšie úpravy považuje za zmeny dobrým smerom.

"Či už sa týkali polície, alebo nedávno schválených zmien v oblasti súdnictva, napríklad verejné hlasovanie Súdnej rady pri voľbe predsedu Najvyššieho súdu SR. Na Slovensku máme vážny deficit v tom, že vysoká miera nezávislosti súdnej moci nie je kompenzovaná funkčným systémom zodpovednosti," uviedla Čaputová. Súdna moc má podľa jej slov stáť na dvoch dôležitých pilieroch.

Jeden pilier je nezávislosť, ktorú na Slovensku máme podľa prezidentky silne garantovanú a rešpektovanú, a druhý pilier je zodpovednosť. "Výkonnosť disciplinárnych senátov, pokiaľ ide o vnútroočistný mechanizmus v rámci súdnictva, však na Slovensku dobre nefunguje a treba to zmeniť," spresnila.

V oblasti prokuratúry podľa Čaputovej chýbajú prvky, ktoré by fungovanie prokuratúry urobili transparentnejšie a samostatnejšie. "Ide napríklad o zmenu Rady prokurátorov na model podobný Súdnej rade, kde sú aj zástupcovia iných mocí. Mala by mať silnejšie právomoci práve na úkor generálneho prokurátora, ktorý má u nás veľmi silnú pozíciu," podotkla s tým, že sa to týka disciplinárnej zodpovednosti aj výberových procesov. Prezidentka tvrdí, že sa treba nadýchnuť a tieto zmeny po odbornej debate urobiť.