Šíitskí moslimovia z indického Kašmíru sľubujú „pomstu“ USA a Izraelu za Solejmániho vraždu
04 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Zavraždenie iránskeho elitného veliteľa ozbrojených síl Kuds, Gásema Solejmániho, vyvolalo rozhnevanú reakciu medzi šiitskými moslimami - a indická komunita nebola výnimkou, keď sa dav vydal do ulíc, aby protestoval proti americkým krokom.


Atentát vyvolal protesty aj v iných krajinách, najmä v tých, ktoré majú značný šiitský moslimský počet obyvateľov. V indickej časti sporného regiónu Kašmír sa konalo niekoľko zhromaždení, kde sa ľudia vrhli do ulíc, aby vyjadrili svoj nesúhlas s vraždou.

Niekoľko stoviek demonštrantov tiež pochodovalo v severoindickom meste Budgam, kde niesli portréty Solejmániho a spievali protiamerické a izraelské slogany.

"Pomstíme sa za vraždu, nech sa poklonia. Bude to ponaučenie pre naše budúce generácie,“ uviedol islamský klerik, ktorý viedol protesty, zatiaľ čo ďalší vedec trval na tom, že USA a Izrael „budú čoskoro zničené“.



 

Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa podnikol raketový útok na Solejmáního dron. Denník The New York Times s odvolaním sa na svoj zdroj napísal, že útok na armádny konvoj opúšťajúci letisko v Bagdade, pri ktorom zomrelo aj viacero Iránom podporovaných predstaviteľov irackej armády, podnikli rakety vystrelené z amerického bezpilotného lietadla typu MQ-9 Reaper. Pri nálete bol medzi inými zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU).

MIMORIADNE: Netanjahu označil Solejmániho vraždu ako „opodstatnený akt sebaobrany“
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil vraždu hlavného iránskeho veliteľa za opodstatnený akt sebaobrany a vyhlásil, že zásluhy za „rýchle jednanie“ by sa mal pripísať Donaldovi Trumpovi. Informuje o tom spravodajská agentúra... Čítať ďalej
03 | 01 | 2020 | Marek Molnár