Slovenské zdravotníctvo sa podľa Červeňákovej v minulom roku neozdravilo, je ešte chorľavejšie
03 | 01 | 2020 I SITA

Slovenské zdravotníctvo sa v minulom roku neozdravilo, je ešte chorľavejšie. Konštatovala to nezávislá poslankyňa Národnej rady SR Elena Červeňáková. Naše zdravotníctvo podľa nej potrebuje v roku 2020 zásadné systémové reformy. Ako uviedla Červeňáková, počas vlády Petra Pellegriniho neboli schválené žiadne systémové opatrenia, ktoré by priniesli potrebnú zmenu do zdravotníctva.


"Bývalej ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej sa nepodarilo vyriešiť dlhodobé problémy nášho zdravotníctva ako sú korupcia vo verejnom obstarávaní, zadlžovanie štátnych nemocníc, schátrané budovy nemocníc, skvalitnenie zdravotnej starostlivosti k spokojnosti pacienta či motivácia zdravotníckych pracovníkov tak, aby sa zastavil odliv kvalifikovaného personálu do zahraničia," dodala. Zásadný problém je podľa nej v rozpočte, ktorému chýba predvídateľnosť. Súhlasí s názorom, že ak má zdravotníctvo skutočne napredovať, predvídateľnosť výdavkov štátu do zdravotného systému musí byť samozrejmosťou.

Ako Červeňáková konštatovala, aj v roku 2019 u nás pacientov trápili dlhé čakacie lehoty na vyšetrenia v špecializovaných ambulanciách. Problémom bola výška úhrad a doplatkov za lieky či neinformovanosť pacienta a príbuzných v následnej starostlivosti, čo mohlo podľa poslankyne odradiť viacerých pacientov od vyšetrení či liečby a v konečnom dôsledku sa podieľať aj na zhoršenom zdravotnom stave populácie. Narastajúcim problémom zdravotníctva je podľa nej aj to, že zaostáva dlhodobá starostlivosť. "Mňa osobne veľmi trápi to, že neprešiel zákon o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich so zdravotnou starostlivosťou. Vážne a dlhodobo chorí seniori sú jednou najbezbrannejších skupín pacientov. Nedokážu sa dožadovať pomoci či starostlivosti, často nedokážu ani poskytnúť spätnú väzbu. Máme nedostatok ošetrovateľských lôžok pre dlhodobo chorých mimo nemocníc v domoch ošetrovateľskej starostlivosti (DOS), ako aj nedostatok mobilných paliatívnych tímov. Sú dlhé čakacie doby do DOS a Hospicov," dodala. V súvislosti so starnutím populácie považuje za potrebné rozvíjať domácu ošetrovateľskú starostlivosť ADOS.

"V roku 2019 neprišli ani dlho očakávané zásadné opatrenia pre stabilizáciu sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku, ktoré sú aktuálne jednou z najohrozenejšou skupinou zdravotníkov na Slovensku," konštatovala nezávislá poslankyňa Národnej rady SR. Ministerstvo zdravotníctva síce zvýšilo mzdy pre sestry, avšak sesterské organizácie ako aj samotné sestry tieto koeficienty považujú za nedostatočné a nespravodlivé. "Na druhej strane, aby som bola objektívna, musím pozitívne hodnotiť to, že počas ministerky Andrey Kalavskej sa v univerzitných a fakultných nemocniciach vymenili nové polohovateľné postele pre pacientov, nakúpili sa nové technológie, investovalo sa do obnovy urgentných príjmov a pracovísk rádiodiagnostiky a zobrazovacích metód a cerebrovaskulárnych oddelení," uzavrela Červeňáková.