MIMORIADNE: Netanjahu označil Solejmániho vraždu ako „opodstatnený akt sebaobrany“
03 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil vraždu hlavného iránskeho veliteľa za opodstatnený akt sebaobrany a vyhlásil, že zásluhy za „rýchle jednanie“ by sa mal pripísať Donaldovi Trumpovi. Informuje o tom spravodajská agentúra Reuters.


Izraelský vodca uviedol, že jeho krajina „stojí so Spojenými štátmi v jej práve boji za mier, bezpečnosť a sebaobranu“, pričom Solejmániho obviňuje z zorganizovania a plánovania útokov proti „americkým občanom a mnohým iným nevinným ľuďom“.

Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa podnikol raketový útok na Solejmáního dron. Denník The New York Times s odvolaním sa na svoj zdroj napísal, že útok na armádny konvoj opúšťajúci letisko v Bagdade, pri ktorom zomrelo aj viacero Iránom podporovaných predstaviteľov irackej armády, podnikli rakety vystrelené z amerického bezpilotného lietadla typu MQ-9 Reaper. Pri nálete bol medzi inými zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU).

Iránske revolučné gardy uvádzajú, že útok spáchali americké vrtuľníky.



MIMORIADNE: Iránsky Chameneí vymenoval nového veliteľa iránskych špeciálnych jednotiek Kuds
Za nového veliteľa iránskych špeciálnych jednotiek Kuds bol vyhlásený brigádny generál Esmail Ghaani po tom, čo bol jeho bývalý veliteľ, generálmajor Gásem Solejmáni, v piatok zabitý pri leteckom útoku USA. Čítať ďalej
03 | 01 | 2020 | Marek Molnár