Bratislavské vodárne chcú v novom roku zvýšiť transparentnosť spoločnosti
03 | 01 | 2020 I TASR

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), ktorá je jednou z mestských spoločností hlavného mesta, chce v tomto roku zvýšiť transparentnosť spoločnosti. „Chceme sa zamerať na zvyšovanie transparentnosti spoločnosti, jej celkové ozdravenie a začať by sa malo aj rekonštrukciami na kritických úsekoch infraštruktúry, nielen v Bratislave ale na celom území, kde BVS pôsobí,“ uviedol pre agentúru SITA generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš.


Medzi cieľmi na rok 2020 má BVS aj aktivity zamerané na rast spokojnosti zákazníkov alebo ekologické projekty cielené na význam vody pre spoločnosť, a boj proti plastom. „Osobitnú pozornosť chceme venovať zamestnancom, pričom naším cieľom je vytvoriť im vhodné podmienky na prácu a zabezpečiť, aby boli motivovaní ju aj dobre vykonávať. Najzásadnejšou úlohou pre rok 2020 je postaviť Bratislavskú vodárenskú spoločnosť z hlavy na nohy, aby začala fungovať tak, ako má každá dobre spravovaná spoločnosť. V minulosti to tak, žiaľ, nebolo, a to musíme zmeniť,“ dodal Olajoš.

Bratislavská vodárenská spoločnosť prešla v roku 2019 zásadnou zmenou. Najprv krízové vedenie odvrátilo hroziaci bankrot spoločnosti a následne novozvolené vedenie BVS začalo zavádzať potrebné systematické zmeny v riadení a efektivite. Štandardizovali napríklad procesy verejného obstarávania a iba na nových súťažiach na dodávateľov elektrickej energie a telefónnych službách ušetrili viac ako 600-tisíc eur. Nový generálny riaditeľ BVS taktiež zrušil bez náhrady prenájom predraženého VW Touareg a začal riešiť problémy s nevýhodnými zmluvami.

„Veľmi dôležité je, že sa odpolitizovala cena vodného a stočného a BVS prvýkrát od roku 2014 požiada Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o zreálnenie cien vodného a stočného. Nové vedenie zároveň okamžite začalo riešiť aj problém investičného dlhu, ktorý iba na vodovodoch a kanalizáciách presahuje 270 miliónov eur a po technickej životnosti sú stovky kilometrov rozvodov,“ povedal Olajoš.

Nové vedenie BVS predložilo akcionárom BVS aj návrh na pôžičku od Rozvojovej banky Rady Európy na 50 miliónov eur za úrok 0,07 percenta počas celej lehoty splatnosti. So spolufinancovaním sa tak od budúceho roku bude môcť začať program obnovy infraštruktúry za 80 miliónov eur. Čerpanie tohto úveru je naviazané na rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý má prvýkrát od roku 2014 rozhodovať o zvýšení cien vodného a stočného pre BVS.