USA vysielajú špeciálne jednotky na Blízky východ, ďalšie vojsko sa pripravuje
01 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Americká vláda na príkaz prezidenta Donalda Trumpa v reakcii na nedávne udalosti v Iraku premiestni do regiónu približne 750 príslušníkov jednotiek okamžitej reakcie z 82. výsadkovej divízie zo Severnej Karolíny.


Ďalší vojaci sú pripravení vyraziť v najbližších dňoch, oznámil v utorok na Twitteri americký minister obrany Mark Esper.

Vyslanie vojakov označil Esper za "primerané a preventívne" opatrenie v reakcii na zvýšenú úroveň hrozby voči personálu a objektom USA v Iraku.

"Spojené štáty budú chrániť našich občanov a záujmy na celom svete," uviedol Esper.

Jednota národa je základom pre dosiahnutie najambicióznejších cieľov, tvrdí Putin
31 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


Podľa amerických médií by mali byť vojaci spočiatku umiestnení v susednom Kuvajte. Len krátko pred Esperovým oznámením začala americká armáda s presunom asi 100 príslušníkov námornej pechoty z Kuvajtu do Bagdadu, kde majú chrániť veľvyslanectvo USA po tom, ako sa naň v utorok pokúsili zaútočiť stovky demonštrantov.

Demonštranti zaútočili na komplex amerického veľvyslanectva po tom, čo americké sily uskutočnili v nedeľu nálety na pozície šiitskej militantnej organizácie Brigády Hizballáhu. Túto skupinu Washington obviňuje z piatkového útoku na severoirackú základňu, pri ktorom prišiel o život jeden Američan.

Trump v utorok obvinil z iniciovania útoku na ambasádu Irán, ktorému pohrozil, že bude niesť zodpovednosť obete útokov na akékoľvek americké objekty vo svete.

"Irán ponesie plnú zodpovednosť za mŕtvych alebo škody spôsobené v ktoromkoľvek z našich zariadení. Zaplatí za to veľmi VEĽKÚ CENU! Toto nie je varovanie, toto je hrozba," napísal na Twitteri.

"Nemci by mali vstupovať do roku 2020 s odvahou", myslí si Merkelová
Nemci by mali byť odvážni a sebaistí v čase, keď ich krajina vstupuje do nového desaťročia, ktoré so sebou prináša výzvy vyžadujúce si čerstvé nápady. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to uviedla vo svojom novoročnom príhovore, ktorého časti ešte... Čítať ďalej
31 | 12 | 2019 | TASR