Pápež v posolstve k Svetovému dňu pokoja zdôraznil pokoj ako cestu nádeje
31 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR

Pokoj ako cesta nádeje - dialóg, zmierenie a ekologická konverzia -, to je téma Svetového dňa pokoja, ktorý pripadá na 1. januára. Pápež František v posolstve k Svetovému dňu pokoja položil prízvuk na pokoj ako na cestu nádeje. Vatikán zverejnil posolstvo pápeža Františka 12. decembra tohto roku. Katolícka cirkev oslávi tento svetový deň po 53. raz.


V posolstve sa najvyšší pontifex vrátil aj k odkazu proti jadrovým zbraniam vyslovenom počas svojej nedávnej návštevy v Nagasaki a Hirošime, ale zároveň upriamil pozornosť aj na pokoj ako cestu ekologickej konverzie. "Pokoj je vzácnom darom, je predmetom našej nádeje, ku ktorému ašpiruje celé ľudstvo," napísal František v prvých riadkoch dokumentu rozčlenenom do piatich častí:

  • Pokoj, cesta nádeje zoči-voči prekážkam a skúškam,

  • Pokoj, cesta načúvania založeného na pamäti, solidarite a bratstve,

  • Pokoj, cesta zmierenia v bratskom spoločenstve,

  • Pokoj, cesta ekologickej konverzie,

  • Získame toľko, koľko dúfame.


Pápež v prvej časti posolstva konštatoval: "Náš svet je poznamenaný zvrátenou dvojkoľajnosťou, ktorá sa pokúša brániť a zaisťovať stabilitu a pokoj prostredníctvom falošného pocitu bezpečia živeného mentalitou strachu a nedôvery, ktorej plodom sú otrávené medziľudské vzťahy a prekážky pre akúkoľvek formu dialógu."

Pápež požehnal Mestu a svetu, modlil sa za obmäkčenie "tvrdých a sebeckých sŕdc"
Pápež František sa v stredu modlil za obmäkčenie "tvrdých a sebeckých sŕdc" ľudí, aby pomohli na svete skoncovať s nespravodlivosťou a vyzval na pomoc migrantom. Čítať ďalej
25 | 12 | 2019 | SITA


Na otázku, ako pretrhnúť dynamiku nedôvery, prevládajúcu v súčasnosti, sám pápež ponúkol odpoveď: "Musíme nasledovať skutočné bratstvo, založené na spoločnom pôvode od Boha a uplatňované v dialógu a vzájomnej dôvere. Túžba po pokoji je hlboko vpísaná do srdca človeka a nesmieme sa rezignovane uspokojiť s niečím, čo by bolo menej od tohto."

Vo štvrtej časti posolstva - Pokoj, cesta ekologickej konverzie - František konštatoval, že jednou z podmienok pokoja vo svete je podľa neho aj ekologická konverzia. Ide o transformáciu vzťahov medzi ľuďmi navzájom, ako aj vzťahov človeka s inými živými bytosťami, so stvorenstvom a so Stvoriteľom, ktorý je pôvodcom každého života, uviedol pápež.

"Na potrebu pokojných vzťahov medzi spoločenstvami a zemou, prítomnosťou a pamäťou, medzi skúsenosťami a zemou, prítomnosťou a pamäťou, medzi skúsenosťami a nádejami, upriamila pozornosť aj Synoda biskupov v Amazónii," poznamenal František.

V záverečnom dokumente špeciálnej biskupskej synody pre Amazóniu s podnadpisom "Amazónia: Nové cesty pre cirkev a integrálnu ekológiu" sa v piatich kapitolách hovorí o potrebe "integrálnej konverzie". Synoda pre Amazóniu sa konala 6.-27. októbra 2019 v Ríme.

V piatej časti posolstva rímsky biskup akcentoval: "Musíme veriť, že mier je možný a že aj druhý človek má tú istú potrebu pokoja ako my." Vyzval na budovanie "kultúry stretnutia", ktorá skoncuje s "kultúrou hrozby".

Plné znenie pápežovho posolstva v slovenskej verzii je prístupné na internetovej stránke Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Turista prezlečený za pápeža napadol policajtov
Kalifornčana odsúdili na dva mesiace väzenia. Čítať ďalej
25 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA


Pápež podpísal svoje posolstvo 8. decembra 2019 vo Vatikáne.

Svetový deň pokoja vyhlásil 8. decembra 1967 pápež Pavol VI. Ten sa po celý svoj pontifikát zasadzoval za svetový mier a pokoj. Vo svojej apoštolskej exhortácii Evangelii nuntiandi zdôraznil, že misionárska dimenzia cirkvi je pre udržanie mieru a pokoja nevyhnutná. Prvýkrát sa tento deň slávil v roku 1968.

Kým katolícka cirkev slávi 1. januára Svetový deň pokoja, OSN si každý rok 21. septembra pripomína Medzinárodný deň mieru.