Najväčší úspech skríningov je podľa Kalavskej to, že sa s nimi vôbec začalo
27 | 12 | 2019 I SITA

Najväčší úspech skríningov je podľa exministerky zdravotníctva SR Andrey Kalavskej to, že sa s nimi vôbec začalo. "V Európe sme boli predposlední, ktorí nemali skríningy. Veď to bola hanba," povedala pre agentúru SITA. Je hrdá na to, že sa rezortu podarilo prijať Národný onkologický plán.


Začali sa realizovať tri celonárodné skríningy, a to rakoviny krčka maternice, prsníka a kolorektálneho karcinómu. V nadväznosti na to sa kupovala aj prístrojová technika. Celkovo na ňu ministerstvo zdravotníctva vynaložilo 240 mil. eur kapitálových výdavkov. "Myslím si, že sme ich minuli efektívne. Kúpili sme 16 lineárnych urýchľovačov do ôsmich nemocníc, aby onkologicky chorí ľudia mali k dispozícii najnovšiu a najmodernejšiu prístrojovú techniku," dodala Kalavská.

"Začali sme o tom hovoriť a ľudia počúvajú a reagujú. Predtým testy na okultné krvácanie malo zhruba 35 % populácie. Po zavedení riadeného skríningu pribudlo ďalších 27 %. Keď to teda spočítame, je to už viac ako 50 %. Veľké štúdie preukázali, že pri testovaní viac ako 50 % rizikovej populácie už klesá počet úmrtí," konštatovala bývalá šéfka rezortu. Ako uviedla, má z toho radosť, nový minister však bude mať úlohu ďalej presviedčať ľudí. Možno sa tak podľa nej raz dostaneme na úroveň severských krajín, kde je úspešnosť 70-percentná. "Lenže aj uvedomenie si vlastného zdravia je tam vyššie. A to je už aj úlohou lekárov a spoločnosti. Všetko je podstatné, ale musíme si najmä vážiť samých seba, vlastné zdravie," dodala.

Starostlivosť o vlastné zdravie sa podľa exministerky musí dostať do povedomia ľudí. "Ale prečo sme to zdravie tak dlho podceňovali? Prečo ľudia zbytočne umierali?" pýta sa Andrea Kalavská. Chce, aby sa ľudia starali o svoje zdravie a mysleli na to, že medicína ide dopredu a niektoré druhy rakovín sú liečiteľné a vyliečiteľné ochorenie. "Ale keď sa vy nezdvihnete z kresla, ja môžem robiť čokoľvek. Keď pôjdete na kolonoskopiu a nájdu vám malý polyp, je to operovateľné a vy budete žiť. Ten jeden deň vám stojí za to, aby ste videli svoje deti, vnúčatá," konštatovala. Ako dodala, to isté platí pri rakovine krčka maternice či prsníka. Je liečiteľná, len sa musí zistiť včas. "Keď si poviete, kvôli čomu ste robili tie skríningy, tak z tej postele vstanete, idete a budete sa hádať a bojovať. Jasné, ľudia budú naďalej chorí a umierať, ale aj malou troškou to môžete zmeniť," uzavrela bývalá šéfka rezortu zdravotníctva.