Beljajev s Lazarom prikupujú od Poóra fabriku vo Zvolene
27 | 12 | 2019 I Gabriel Matta

Železniční magnáti Alexej Beljajev a Michal Lazar chcú zvýšiť svoj podiel v závode na strednom Slovensku až na polovicu. Informujú o tom Hospodárske noviny.


Majitelia Tatravagónky Poprad hľadajú na trhu podľa informácií Hospodárskych novín voľné výrobné kapacity. Robia tak cez kooperácie či skupovanie fabrík.

Najnovšie duo železničných magnátov Alexej Beljajev a Michal Lazar, ktorí stoja za skupinou Optifin Invest, posilňuje svoj akcionársky vplyv aj v Železničných opravovniach a strojárňach Zvolen. Momentálne sú podielnikmi 25% a svoj podiel sa chystajú zvýšiť.

Ich domovská fabrika, Popradská Tatravagónka je najväčším producentom nákladných vozňov v Európe. Momentálne však vďaka veľkým zákazkam láme rekordy. Za jediný mesiac dokázal závod vyprodukovať tri stovky vagónov a takmer 900 kusov podvozkov. Tatravagónka sa tak produkčne približuje k svojim zlatým časom, ktoré zažívala v 70. a 80. rokoch. Vtedy ročne vyrobila približne tritisíc vagónov.

O tom, že sa vagónke darí, svedčí aj vypredaná produkcia na kalendárny rok 2020. Dodáva denník Hospodárske noviny.

Koalícia bola postavená na kompromisoch. Bolo to zložité a turbulentné obdobie, hodnotí premiér posledné štyri roky
Niekedy som mal pocit, že na Slovensku beží predvolebná kampaň celé štyri roky. Pre agentúru SITA to v rámci zhodnotenia spolupráce s koaličnými partnermi povedal premiér Peter Pellegrini. Posledné štyri roky považuje predseda vlády a volebný líder... Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | SITA