Pohľadávky Sociálnej poisťovne presahujú 806 miliónov, za desať mesiacov stúpli takmer o 28 miliónov
26 | 12 | 2019 I SITA

O 27,6 milióna eur na 806,4 milióna eur stúpli za desať mesiacov tohto roka pohľadávky Sociálnej poisťovne. Za nárastom objemu pohľadávok poisťovne pritom stoja nemocnice, ktorých dlhy voči poisťovni za január až október vzrástli o 77,4 milióna eur. Vyplýva to zo správy o hospodárení Sociálnej poisťovne za január až október tohto roka. Záväzky nemocníc voči Sociálnej poisťovni pritom rastú aj po ich oddlžovaní zo štátnych finančných aktív.


Pohľadávky Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam v pôsobnosti rezortu zdravotníctva ku koncu októbra tohto roka dosiahli 204,3 milióna eur. Od konca minulého roka sa zvýšili o 71,7 milióna eur. Nárast pohľadávok pre neplatenie mesačných odvodov evidovala poisťovňa pri jedenástich zdravotníckych zariadeniach v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva.

Išlo o Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, Národný ústav detských chorôb v Bratislave, Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Žiline, Národnú transfúznu službu SR v Bratislave, Univerzitnú nemocnicu v Martine, Univerzitnú nemocnicu v Bratislave, Fakultnú nemocnicu v Trnave, Univerzitnú nemocnicu L. Pasteura v Košiciach, Fakultnú nemocnicu J. A. Reimana v Prešove, Detskú fakultnú nemocnicu v Košiciach a nemocnicu v Poprade.

Voči transformovaným zdravotníckym zariadeniam zaznamenala poisťovňa ku koncu októbra tohto roka pohľadávky vo výške 21,6 milióna eur, čo bolo medziročne viac o 5,7 milióna eur. "Nárast pohľadávok pre neplatenie mesačných odvodov v súčasnosti evidujeme pri piatich transformovaných zdravotníckych zariadeniach," uviedla poisťovňa. Ide o Nemocnicu s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Nemocnicu s poliklinikou v Považskej Bystrici, Nemocnicu s poliklinikou v Ilave, Nemocnicu s poliklinikou v Novom Meste nad Váhom a Všeobecnú nemocnicu s poliklinikou vo Veľkom Krtíši.

S procesom oddlžovania zdravotníckych zariadení, ktorý je rozložený na tri etapy, začalo Ministerstvo zdravotníctva SR počas minulého roka. Oddlžovanie sa týka veriteľov nemocníc, či veriteľov Národnej transfúznej služby. V prvej etape, ktorá sa skončila v júli minulého roka, bola oddlžovaná suma 339 miliónov eur. Po tomto oddlžení v júli minulého roka klesli pohľadávky Sociálnej poisťovne voči nemocniciam o 182 miliónov eur na 112 miliónov eur.

Od konca júla minulého roka do konca augusta tohto roka však pohľadávky poisťovne voči nemocniciam vzrástli o 95,5 milióna eur na 207,5 milióna eur. Druhé kolo oddlžovania sa začalo v novembri minulého roka a týka sa pohľadávok za vyše 55 miliónov eur. Administratívne procesy k tejto etape oddlžovania sa skončili začiatkom marca tohto roka. V treťom kole sa nemocnice oddlžujú o sumu 95 mil. eur. Súčasťou oddlžovania sú aj ozdravné plány, ktoré každá nemocnica musela prijať a plniť, aby mohla oddlžovanie využiť.

Koncepciu oddlženia zdravotníckych zariadení schválila na svojom rokovaní vláda ešte v septembri 2017. Cieľom koncepcie je podľa rezortu riešiť finančnú situáciu nemocníc vo vzťahu k ich veriteľom v oblasti existujúceho stavu záväzkov po lehote ich splatnosti, ako aj realizáciu opatrení na úrovni nemocníc s cieľom zamedzovať ich ďalšiemu zadlžovaniu.