Funkcia eSIM prináša nečakaný tromf. Zlodej nedokáže telefón vypnúť, takže si ho nájdete cez internet
26 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Funkcia eSIM v mobile prináša ďalší bezpečnostný prvok, ktorý sa bude hodiť, ked' mobil stratíte, alebo ho niekto ukradne. Ako presne opísať bezpečnostné výhodu s ohľadom na eSIM? Informuje mobilmania.cz


Odraziť sa musíme od základného predpokladu, že budete mať zariadenie zamknuté (PIN, heslo, znak, odtlačok prstov, sken tváre), aspoň trochu nabité a pripojené k internetu. Pri normálnom mobile stačí, keď zlodej vyberie SIM, prestanú fungovať mobilné dáta, a vy už mobil nenájdete. K zneužitiu vašich dát zrejme nedôjde, ale finančná strata môže byť značná.

Ak stavíte na eSIM, ktorá je pevne integrovaná na polovodičovej doske v telefóne, nemôže nálezca mobilné pripojenie deaktivovať ani vypnúť telefón. Obe tieto funkcie u väčšiny smartphonov na slovenskom trhu najskôr potrebujú odomknúť zariadenie. Ak si teda straty všimnete rýchlo, môžete sa z notebooku, počítača alebo iného mobilu prihlásiť do služby Google Nájdi moje zariadenie (pod rovnakým Google účtom, ako je aktívny v hľadanom telefóne).

Vo webovom rozhraní potom môžete vidieť jeho aktuálnu polohu (vrátane histórie), kapacitu batérie, na diaľku ho prezvoniť, dodatočne uzamknúť alebo ho kompletne vymazať.

Policajný zbor spustí mobilnú aplikáciu na privolanie hliadky
Policajný zbor spustí na začiatku roka 2020 mobilnú aplikáciu, ktorou si budú môcť občania privolať hliadku, ak by telefonát na číslo 158 predstavoval riziko pre ich bezpečnosť. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru... Čítať ďalej
19 | 12 | 2019 | SITA