Do výberu šéfov polície a policajnej inšpekcie by mali mať možnosť hlásiť sa aj policajti mimo aktívnej služby
26 | 12 | 2019 I SITA

 Do výberového konania na posty prezidenta Policajného zboru alebo šéfa Úradu inšpekčnej služby MV SR by mali mať možnosť hlásiť sa aj policajti mimo aktívnej služby. Pre agentúru SITA to uviedol šéf združenia Za lepšiu políciu a bývalý policajný funkcionár Branislav Diďák. „Veľa dobrých policajtov a policajtiek odišlo do civilu pre zlé pomery v zbore, čo je veľká škoda,“ povedal. Súčasný systém výberu policajného prezidenta a šéfa inšpekcie je podľa Diďáka formalizovaný a zavedený bol v dôsledku udalostí spred dvoch rokov, teda po vražde novinára Jána Kuciaka. „Stále tu nevidím zo strany vlády a ministerstva vnútra úprimný záujem niečo zásadne meniť,“ uviedol Diďák. Funkčné obdobie policajného prezidenta a šéfa inšpekcie je štvorročné, pričom sa o posty môžu uchádzať opätovne.


Podľa predsedu združenia Za lepšiu políciu by v komisii na výber policajného prezidenta a šéfa inšpekcie mali mať zástupcov napríklad kancelária prezidenta SR, verejný ochranca práv, poradný orgán vlády v oblasti mimovládnych organizácií, ministerstvo vnútra a tiež policajná komunita. Komisia by mala podľa výsledkov hodnotenia zostaviť rebríček kandidátov. „Minister vnútra nebude musieť akceptovať poradie, ale svoj výber musí zdôvodniť,“ dodal Diďák.

Výberové konanie na funkcie prezidenta Policajného zboru a šéfa Úradu inšpekčnej služby MV SR momentálne pozostáva z vypočutia kandidátov pred výberovými komisiami, v ktorých majú zastúpenie ministerstvo vnútra, polícia, policajná inšpekcia, Generálna prokuratúra SR, Akadémia Policajného zboru a policajné odbory. Komisia pre voľbu riaditeľa inšpekcie má zástupcov aj z rezortov spravodlivosti a financií. Kandidátov odporučených komisiami vypočúva parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť. Aktuálny šéf rezortu vnútra potom rozhodne o obsadení postov šéfa polície a inšpekcie spomedzi kandidátov odobrených výborom.