15 rokov od obrej katastrofy. Po vlne tsunami zostalo štvrť milióna ľudí mŕtvych!
26 | 12 | 2019 I Žaneta Hurbanová

Naprieč Áziou si dnes ľudia pripomínajú viac ako 230.000 obetí na životoch, ktoré si pred 15 rokmi vyžiadala vlna tsunami v Indickom oceáne. Informovala o tom agentúra Reuters. Severne od indonézskeho ostrova Sumatra udrelo 26. decembra 2004 zemetrasenie silou 9,1 stupňa. Ničivé vlny potom zasiahli pobrežie Indonézie, Srí Lanky, Thajska a deviatich ďalších štátov. Vlny boli miestami vysoké až 17,4 metra.


Bola to katastrofa nevídaného rozsahu: Na druhý sviatok vianočný, 26. decembra 2004 v 01.58 SEČ (07.58 tamojšieho času) udrelo pri severozápadnom pobreží Sumatry zemetrasenie silou 9,1 stupňa Richterovej stupnice.

Otrasy vyvolané posunom tektonických dosiek o dvadsať metrov, uviedli do pohybu mohutné vlny cunami, ktoré sa prevalili cez pobrežie.

Vlny zasiahli 11 krajín, najcitelnejsie Indonézii. Pustošili tiež Thajsko, Indiu, Srí Lanku a ďalšie krajiny.

"Niekedy sa mi zdá, že sa blíži vlna. Stále mám strach," uviedla dvadsaťosemročná Suvanní Malivanová, ktorú cunami v thajskej provincii Pchanggá pripravila o oboch rodičov a päť príbuzných. "Niekedy sa chcem odsťahovať inam, ale narodila som sa tu. Moja matka a otec tu zomreli," doplnila.

Pietne akty sa dnes uskutočnia aj v indonézskej provincii Aceh, kde v mohutných vlnách prišlo o život na 125.000 ľudí a zničené boli celé dediny. Oblasť bola od tej doby do značnej miery zrekonštruovaná; v provincii, ktorá patrí k veľmi rizikovej zóne a ktorá bola v roku 2004 prakticky zrovnaná so zemou, bolo postavených zhruba 25.600 nových obytných, komerčných a vládnych budov.

V Thajsku, kde zomrelo viac ako 5300 ľudí vrátane turistov, sa dnes uskutočnil pietne akty, na ktorom zástupcovia úradov hovorili o potrebe informovať sa a byť pripravený na možné živelné pohromy. "Vláda chce zvýšiť bezpečnostné štandardy, vybudovať povedomie naprieč všetkými sektormi a chrániť ľudí pred katastrofami," uviedol námestník ministra vnútra Nipon Bunjamaní. Dodal, že 26. december bol zapísaný do kalendára ako deň prevencie katastrof.

Thajskí činitelia neskôr položili veniec v provincii Pchanggá na uctenie pamiatky Bhúmiho Jensena, synovca kráľa Mahá Vatčirálongkóna, ktorý bol v deň cunami na vodnom skútri. Uskutočniť by sa mala tiež spoločná bohoslužba pre kresťanské, moslimské a budhistické obete. Večer si obyvatelia najhoršie zasiahnutej thajskej rybárskej dediny Ban Nam Khem pripomenú najmenej 1400 ľudí, ktorí tam v cunami zahynuli.

Ceremoniál na uctenie pamiatky obetí prírodnej katastrofy sa uskutoční aj v Indii, kde pri cunami zomrelo 10.000 ľudí, a na Srí Lanke, kde živel pripravil o život vyše 35.000 ľudí.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=810&v=VGW9i_9qBa4&feature=emb_logo

Na jazere v Turecku sa potopila loď s utečencami, niekoľko mŕtvych
Na Vánskom jazere na východe Turecka sa dnes potopila loď s migrantmi z Pakistanu, Bangladéša a Afganistanu, nešťastie neprežilo sedem ľudí, ďalších 64 sa zachránilo. Informuje agentúra Reuters. Čítať ďalej
26 | 12 | 2019 | Dominik Simon