Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo
25 | 12 | 2019 I SITA

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách platí dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň na päťdielnej stupnici. V Malej a Veľkej Fatre trvá malé nebezpečenstvo. Informovala o tom na svojej stránke Horská záchranná služba (HZS). Nebezpečné môžu byť najmä záveterné východné, juhovýchodné a južné svahy a žľaby, kam vietor navial nový sneh. Riziko hrozí aj vo vrcholových častiach žľabov.


„Nebezpečenstvo súvisí hlavne s novým snehom, ktorého za posledné dva dni napadlo do 50 cm. Najviac ho pribudlo vo vysokých polohách Tatier. Vo Fatrách ho bolo menej aj kvôli tomu, že tam spočiatku väčšinou pršalo,“ napísala na svojom webe HZS. Lavína môže padnúť pri mechanickom zaťažení, veľké spontánne lavíny by sa vyskytnúť nemali, dodávajú záchranári.

Snehu je v horách naďalej podpriemerne a v najbližších dňoch ho bude podľa HZS zrejme pribúdať iba pozvoľne. Ráno bolo v horách zamračené počasie so slabým snežením, teploty vzduchu sa pohybovali od -10 stupňov Celzia do nuly. Sneh je rozmiestnený nerovnomerne. Najviac je ho na východných, juhovýchodných a južných svahoch, hrebene sú naopak okrem ľadovej vrstvy odfúkané.