Turecký parlament môže povoliť nasadenie svojej armády v Líbyi, vyhlásil Erdoganov hovorca
25 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Situácia si môže vyžadovať, aby poslanci zvážili použitie tureckej armády v Líbyi, uviedol Ibrahim Kalin, hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ankara uzavrela s Tripolisom dohodu o bezpečnostnej spolupráci, ktorá takýto krok umožňuje.


„Možno bude potrebné povolenie, ktoré je v súlade s vývojom v tejto oblasti. Parlament už v tejto veci pracuje [pripravuje návrh zákona],“ povedal hovorca novinárom a dodal, že udelenie takéhoto súhlasu je výsadou parlamentu.

Ak by takýto návrh vznikol, poslanci ho pravdepodobne podporia, pretože strana prezidenta AKP Recep Tayyip Erdogana má väčšinu v parlamente.

Minulý týždeň poslanci ratifikovali dohodu o vojenskej spolupráci, ktorú Erdogan podpísal koncom novembra s medzinárodne uznanou líbyjskou vládou Fayez al-Serraj.

Táto dohoda umožňuje na žiadosť Líbye vytvoriť „jednotku rýchlej reakcie“, ktorá sa týka dodávok tureckých vozidiel a zbraní do Tripolisu, ako aj zdieľanie spravodajských informácií.

Nová migračná kríza v Európe? Erdogan tvrdí, že Turecko nedokáže zvládnuť prílev migrantov zo Sýrie
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že jeho krajina je zle vybavená na zvládnutie sýrskych migrantov z Idlibu, a varoval, že Európa pocíti dopad migrantov, pokiaľ sa bombardovanie mesta Idlib nezastaví. Čítať ďalej
23 | 12 | 2019 | Marek Molnár