Záplavy v Benátkach: Škody v Bazilike svätého Marka sa vyšplhali na päť miliónov eur
24 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Záplavy, ktoré za posledný viac ako mesiac postihli talianske Benátky, spôsobili v slávnej bazilike svätého Marka na rovnomennom námestí škody za najmenej päť miliónov eur (vyše 127 miliónov Sk).


Prvá záplavová vlna, ktorá prišla v polovici novembra, bola najvyššia za posledných 53 rokov.Voda pri prílive vtedy dosiahla až 1,87 metra. Informuje agentúra AP.


Najhoršie záplavy postihli Benátky v roku 1966, keď miestne úrady namerali vodu vo výške 194 centimetrov. Carlo Alberto Tesserin, ktorý sa o baziliku stará, však považuje aj tohtoročnú veľkú vodu za "tú najhoršiu". Ako hovorí, na rozdiel od iných prírodných katastrof, ako je napríklad zemetrasenie ktoré po sebe zanecháva zničené zvonice a zrútené steny budov, dôsledky záplav v Benátkach nemusí byť spočiatku voľným okom vidieť.

"Niekto, kto príde do Benátok a vidí veľkú vodu, dorazí na druhý deň na námestie svätého Marka a vidí tam rozprestreté stoly. A vtedy si môže povedať: Pozrite, ved' všetko funguje. Nič sa tu nestalo," popísal Tesserin. "Realita je ale iná," dodal s tým, že ich úlohou je teraz odhaliť aj sebemenšie poškodenia baziliky.

Veľkú vodu tento rok nezvyčajne sprevádzal aj silný vietor, ktorý dosahoval rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu. Voda sa tak často dostala do ešte väčších výšok. Svedkovia napríklad opísali, že na námestí svätého Marka videli vôbec najväčšie vlny v histórii. Voda tiež vôbec prvýkrát prúdila do baziliky aj oknami a nárazový vietor ešte k tomu strhával dlaždice.

"Prvýkrát som sa naozaj bál," uviedol Giuseppe Maneschi, ktorý má na starosti technické záležitosti týkajúce sa baziliky. Keď voda stúpala, spolu s kolegami sa snažil narýchlo premiestniť vzácne predmety, ako sú krucifixy, do väčších výšok. Krypta baziliky zostali pod vodou cez 24 hodín. Podľa Maneschiho voda nie je až tak problémová, budovám skôr vadí soľ. Tá prenikne do tehál aj mramoru a celú štruktúru poškodí a oslabí. "Katastrofa sa skrýva vo vnútri. Často ju ani nevidíme. Teraz ale všetko môžeme odhaliť pomocou novej technológie," dodal Maneschi.

Vysoká voda v Benátkach je prílivová, maximá zvyčajne vydržia tak hodinu a pol a po niekoľkých hodinách voda opadne. Podľa miestnych úradov sú však väčšie záplavy v Benátkach stále častejšie.

Svetová potopa je reálna. Stúpajúce moria sú rizikom pre obrovské množstvo ľudí
Približne trikrát viac ľudí, než sa doteraz predpokladalo, je do roku 2050 ohrozených stúpajúcou hladinou morí. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na nový výskum, ktorý zverejnili v utorok. Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | TASR